Színpadon az Álarcosbál

A dalszínház keddi közleményében emlékeztetnek arra, hogy a Magyar Állami Operaház 2022-es újranyitása óta tart nyári előadásokat népszerű operákból a felújított Ybl-palota klimatizált nézőterén. Mint kiemelték, az idei Verdi-sorozat összesen 30 Rigoletto- és Traviata-előadására csaknem 26 ezer néző volt kíváncsi.

Az Alexandru Agache, Kálmándy Mihály és Mókus Attila, valamint Kolonits Klára, Sáfár Orsolya és Lucie Kanková címszereplésével megvalósult eddigi előadások látogatottsága több mint 85 százalékos volt, tucatnyi esten vonzott telt házat Victor Hugo és ifj. Alexander Dumas hőse és hősnője, a bosszúszomjas udvaribolond és a kaméliás hölgy megrázó története. A nyári Verdi-sorozat harmadik darabját, a III. Gusztáv (Gustavo) svéd király elleni merényletet tragikus szerelmi háromszögbe ágyazó, látványos korhű jelmezekkel és díszletekkel kiállított előadást az olasz Fabio Ceresa rendezte 2018-ban – idézik fel a közleményben.

Mint írják, Gustavót a dalszínház egyik vezető tenorja, László Boldizsár mellett Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera művésze formálja meg. Hű barátját, a később féltékenységében ellene forduló Renatót Kálmándy Mihály alakítja, aki mellett Mókus Attila is bemutatkozik a szerepben.

Renato feleségét, Gustavo szerelmét, Ameliát Ádám Zsuzsanna, a Mannheimi Nemzeti Színház művésze, valamint Miksch Adrienn formálja meg, aki először énekli a szerepet az Operaházban. Szintén most debütál Ulricaként Schöck Atala, aki Wiedemann Bernadett-tel alakítja párban a jövendőmondó boszorkányt. Oscar, a fecsegő apród szerepében két fiatal szoprán, Zemlényi Eszter és Kapi Zsuzsanna kap lehetőséget a bemutatkozásra. A további szerepekben Gábor Géza és Kovács István, valamint Kiss András, Fülep Máté és Kósa Lőrinc hallható.

A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Kovács János, valamint Szennai Kálmán dirigálja. Az augusztus 17-ig tartó nyári sorozatot követően a 140 éves Magyar Állami Operaház szeptember 6-án kezdi meg Angol100 című tematikus évadát Seregi László A makrancos Kata című Shakespeare-feldolgozásával.

Elolvasom a cikket