Újabb őrizetbe vétel az oroszoknál

MH/MTI
2024. augusztus 6. kedd. 19:42

A tájékoztatás szerint Gyemcsik egyelőre nem emelt panaszt a kényszerintézkedéssel szemben. A tartalékos ezredest, aki 2018 áprilisáig vezette a tárca beszerzési osztályát, 4 millió rubel (17 millió forint) kenőpénz elfogadásával gyanúsítják, melyet 2017 tavaszán kapott egy üzletembertől, aki előnyös elbírálást akart magának elérni egy közbeszerzési eljárásban. A nyomozás megállapította, hogy 2017-2018-ban az érintett vállalat az orosz hadsereg beszállítójaként tevékenykedett, 26 megállapodást kötött összesen több mint 574 millió rubel (2,5 milliárd forint) értékben.

Elmarasztalása esetén 15 évig terjedő börtön fenyegeti Gyemcsiket.

Az orosz állami nyomozó bizottság korábban arról számolt be, hogy Vlagyimir Sesztyerov vezérőrnagyot csalás gyanújával vették őrizetbe, ahogy Vjacseszlav Ahmedovot is, a Moszkva közelében található népszerű Patrióta Park nevű háborús élménypark igazgatóját sikkasztás címén. Az orosz hadsereget és a védelmi intézményeket évek óta érintő legsúlyosabb korrupciós hullámban eddig bő tíz embert vettek őrizetbe.

A letartóztatási hullám április 23-án kezdődött Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes őrizetbe vételével, akik azzal vádoltak, hogy kenőpénzt fogadott el egy építési vállalattól. Az őrizetbe vettek között szerepel a hadsereg egyik vezérőrnagya és a vezérkari főnök helyettese, valamint több, kenőpénzek fizetésével gyanúsított üzletember.

Elolvasom a cikket