Zelenszkij ragaszkodik a saját békeformulájához

Az X-en (korábban Twitter) hétfőn közzétett nyilatkozatában Zelenszkij ragaszkodott az úgynevezett „békeformula” végrehajtásához, amely azt követeli, hogy Oroszország vonja ki csapatait az Ukrajna által követelt összes területről, és így az ország térjen vissza az 1991-es függetlenség utáni határokhoz. Moszkva korábban „a valóságtól elrugaszkodottnak” minősítette ezt a tervet.

Zelenszkij hozzátette, hogy egy másik ország, Botswana is aláírta a svájci békecsúcsot követően kiadott közleményt, amelyet nagyjából 90 ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az uniós államok is támogattak. Számos fontos szereplő – például Kína, Brazília és Szaúd-Arábia – nem volt hajlandó nevét adni a nyilatkozathoz.

Az afrikai ország lépése azt sugallja, hogy „Ukrajna békepartnereinek” listája egyre bővül – állította az illegitim államfő.

Oroszországot nem hívták meg a júniusi eseményre, Kína pedig teljesen bojkottálta azt.

„Rendíthetetlen célunk, hogy már idén előkészítsük a háború igazságos befejezésének valódi alapjait. És ez lehetséges” – zárta Zelenszkij.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban bemutatta saját békejavaslatát, mondván, hogy kész tárgyalásokat kezdeni, amint Kijev elkötelezi magát a semleges státus mellett, és lemond mind az öt volt ukrán régióra és egy szövetségi városra vonatkozó követeléseiről, amelyek 2014-ben és 2022-ben az Oroszországhoz csatlakozást választották. A tervet Kijev „ultimátumként” utasította el.

Zelenszkij legutóbbi nyilatkozatai azonban úgy tűnik, hogy elmozdulást jeleznek a korábbi állásponthoz képest. A múlt hónap végén a francia médiának adott interjújában Zelenszkij azt mondta, hogy Moszkvának részt kell vennie a következő, novemberre tervezett békekonferencián, mivel „az egész világ azt akarja, hogy ők [az oroszok] ott üljenek az asztalnál”.

Ukrajna visszatérése az 1991-es határaihoz kívánatos, de nem kötelező – vázolta, és azt javasolta, hogy az ország tartson népszavazást az Oroszországgal való konfliktus befejezésének feltételeiről.

Moszkva többször kijelentette, hogy nyitott a párbeszédre a konfliktus lezárásáról, de nehezen bízik Ukrajna azon állításaiban, hogy ő is kész a tárgyalásokra.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nemrég azt mondta, hogy számos kérdést – köztük Zelenszkij államfői legitimitását és a nyugati beavatkozást – meg kell oldani, mielőtt bármilyen érdemi beszélgetés megkezdődhetne. Zelenszkij elnöki mandátuma májusban lejárt, és a hadiállapot miatt nem tartottak választásokat.

Zelenszkij 2022 őszén egy elnöki rendeletet is aláírt, amely megakadályozott minden tárgyalást a jelenlegi moszkvai vezetéssel.

Elolvasom a cikket