2300 éves „sört” találtak és kóstoltak

Shaanxi tartományban (Kína) a tudósok találtak egy bronzedényt, amelyben erjesztett alkoholt tároltak. A kora több mint kétezer év volt, de ez nem állította meg a kíváncsi kutatókat – tájékoztat a kubnews.ru.

Megkóstoltak egy kis mennyiséget az italból, és megállapították, hogy olyan íze van, mint a huangjiunak (az italt „sárga sörként” is ismerik). Ez egy hagyományos kínai alkoholos ital, amelyet rizsszemekből, kölesből (néha búzát is adnak helyette) készítenek.

A kóstolók szerint az „ősi sörnek” nem volt szaga, és átlátszó színű volt. Ugyanakkor az alkohol jellegzetes íze mellett fémes íze volt. Utólagos elemzése során pedig kiderült, hogy erjedési folyamaton ment keresztül, amelynek során búzán, árpán, rizsen és egyéb összetevőkön alapuló elősört készítettek.

Szerencsére a két tudósnak ezután nem történt semmi baja, bár igazi bátorság kell ahhoz, hogy valaki megkóstolja a kétezer évvel ezelőtti alkoholt. Vagy a tudat, hogy a kor nincs hatással a „sör” tulajdonságaira.

Korábban Spanyolországban találták meg a világ legrégebbi borát. A kora körülbelül kétezer év. Az italról kiderült, hogy helyi szőlőfajtákból készült fehérbor. Legközelebbi modern analógja a sherry. A kémiai folyamatok miatt, amelyek nem álltak le ennyi év alatt, a bor furcsa barnás árnyalatot kapott. Ennek a bornak az ízéről semmit sem tudunk, így csak találgatni lehet.

Elolvasom a cikket