A kormány Európa legalacsonyabb energiaárait garantálja a magyar családok számára

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 8:48
Frissítve: 2024. augusztus 7. 8:52

Az MVM csoport mintegy 3,3 millió lakossági ügyfelet lát el a földgáz egyetemes szolgáltatásban. Nagyjából felük, mintegy másfélmillió család egyenletes részszámlázás alapján fizet a gázért. Az átalánydíjasok egy része valós fogyasztása alapján a tavaly tavaszi-nyári leolvasásig már felhasználta a rendelkezésére álló kedvezményes mennyiséget. Így 2023-ban nagyságrendileg 90 ezer felhasználó találkozhatott a korábbiakat jelentősen, akár többszörösen meghaladó összegekkel a jogszabályoknak megfelelően kiállított számláin. Ezt a számlázási gyakorlat nagy többség számára előnyös sajátosságai okozták azoknál, akiknek az éves elszámolása a rezsiév júliusi vége előtti hónapokra esett. Helyzetük azonnali rendezése érdekében ők más számlázási módra válthattak, külön elbírálás nélkül élhettek a részletfizetés lehetőségével is – közölték.

A kormány az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére 2024 tavaszára megteremtette a hosszabb távú megoldást kínáló változtatás jogszabályi feltételeit. A rendeleti felhatalmazás alapján az egyetemes szolgáltató idén áprilistól automatikusan módosíthatta a kedvezmény kiosztását az egyenletes részszámlás ügyfeleinél. Az augusztustól július végéig tartó rezsiévre járó, rezsivédett árú gázmennyiséget (63.645 MJ) akkortól az év minden napjára egyenlő arányban veszik figyelembe a részszámlákban. Az új módszerrel kiszámíthatóbbá váltak a háztartások költségei, ennek előnyeit áprilistól augusztus elsejéig közel 144 ezer felhasználási helyen tapasztalhatták meg. Az új módszernek köszönhetően több mint 111 ezer fogyasztó mentesült a kiugróan magas összegű részszámlák megfizetése alól, összesen 10,1 milliárd forint értékben.

A rezsicsökkentés jóvoltából tartósan a magyar családok jutnak a legolcsóbban villamos energiához és földgázhoz Európában. Az áram átlagára a német, cseh, ír és angol háztartások számára négyszer, a gázé a svédeknek tizenkétszer, a hollandoknak hétszer, az olaszoknak ötször magasabb. A Századvég kutatása szerint a magyar családok küzdenek a legkevésbé fűtési nehézségekkel az Európai Unióban. A hazai válaszadók mindössze hét százaléka számolt be arról, hogy nem tudja megfelelően fűteni lakását, ez a 27 tagállaméi közül messze a legkedvezőbb arány. A rezsivédelem működik: tíz magyar háztartásból a gáz esetében kilenc, az áramnál nyolc felhasználása maradt a kedvezményes sávhatár alatt – közölte az EM.

Elolvasom a cikket