A terhességi cukorbetegség nem növeli a mellrák kialakulásának esélyét

Most egy új tanulmány megnyugtató hírekkel szolgál a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők számára: Az állapot nem növeli a mellrák hosszú távú esélyeit – adta hírül a healthday.com.

A tanulmányt Maria Hornstrup Christensen, a dániai Odense Egyetemi Kórház Steno Diabetes Center Odense munkatársa vezette. Csapata több mint 708 ezer dán nő esetét követte nyomon, akik 1997 és 2018 között szültek (átlagosan 28 éves korukban). Egyiküknek sem volt a terhességük előtt cukorbetegsége vagy emlőrákja, és a nők 24 140 (3,4 százalék) esetében diagnosztizáltak terhességi cukorbetegséget egy vagy több terhesség során. A nők egészségi állapotát átlagosan közel 12 évig követték nyomon, és ez idő alatt a nők közül 7 609-nél alakult ki mellrák.

Christensen kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál a nőknél, akiknek volt terhességi cukorbetegségük, nem volt nagyobb az emlőrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknek nem volt. Ez igaz volt az emlőrákra összességében, a premenopauzában és a posztmenopauzában kialakult emlőrákra is, tették hozzá.

A megállapítás még akkor is igaz volt, amikor több tényezőt – életkor, dohányzási státusz, terhesség előtti testsúly, utódok száma, etnikai hovatartozás, jövedelem, foglalkozás, iskolai végzettség és már meglévő egészségügyi problémák, például magas vérnyomás – is figyelembe vettek.

„Megnyugtató lesz a terhességi cukorbetegségben szenvedő nők számára a tudat, hogy nincs nagyobb kockázatuk a mellrák kialakulására” – mondta Christensen sajtóközleményében.

Kutatócsoportja szeptemberben mutatja be eredményeit az Európai Diabéteszkutató Társaság közelgő éves találkozóján Madridban.

Christensen hangsúlyozta, hogy bár a terhességi diabétesz nem mutat kapcsolatot a mellrákkal, a terhességi diabéteszt átélő nőknek a továbbiakban is ügyelniük kell az egészségükre.

„Figyelemmel kell lenniük arra, hogy bizonyos betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatának vannak kitéve” – mondta Christensen.

A kutatók háttér-információi szerint a terhességi cukorbetegség a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a krónikus vesebetegség és a mentális egészségügyi állapotok, köztük a szülés utáni depresszió megnövekedett kockázatával is összefügg.

Mivel az új eredményeket egy orvosi találkozón fogják bemutatni, azok előzetesnek tekintendők mindaddig, amíg egy lektorált folyóiratban meg nem jelennek.

Elolvasom a cikket