Az abortuszról vitatkozik Olaszország

Linda Feki, egy 33 éves nápolyi énekesnő és zenész, amikor megosztotta abortuszának történetét, sok olasz nő támogatását és empátiáját nyerte el, de kritikát és sértéseket is kapott, ami rávilágít a Meloni vezetése alatt felerősödő nemzeti megosztottságra a reproduktív jogok kérdésében.

Olaszországban az abortusz az első három hónapban legális, és azon túl is, ha az anya mentális vagy fizikai egészsége veszélyben van.

Azonban bürokratikus, kulturális és gyakorlati akadályok nehezítik az eljárást. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az olasz nőgyógyászok 63 százaléka hivatalosan lelkiismereti okokból megtagadja az abortuszok végrehajtását, ami a déli régiókban meghaladja a 80 százalékot.

Giorgia Meloni, Olaszország első női miniszterelnöke, személyesen ellenzi az abortuszt, de ígéretet tett arra, hogy nem változtatja meg vagy törli el az 1978-as törvényt, amely legalizálta azt.

Ehelyett a törvény teljesebb végrehajtására törekszik, különös tekintettel a megelőzésre. Kormánya olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik az anyaságot támogató csoportok számára, hogy belépjenek az abortusz-tanácsadó központokba, és javasoltak egy havi ezereurós „anyasági jövedelmet” is alacsony jövedelmű várandós nők számára, akik megjelennek ezekben a központokban.

Elolvasom a cikket