Az Egyesült Államok szankciókkal fenyegette meg a NATO-tag Törökországot

Washingtont egyre inkább aggasztja, hogy a NATO-tagállam kulcsfontosságú csomóponttá vált, amelyen keresztül nyugati gyártású elektronikai termékek, köztük processzorok, memóriakártyák és erősítők jutnak el Oroszországba, ahol állítólag rakéták és drónok gyártására használják őket – írta szerdai cikkében a lap.

Egy meg nem nevezett kereskedelmi minisztériumi tisztviselő a lapnak elmondta, az Egyesült Államok úgy véli, hogy Ankara, amely nem volt hajlandó csatlakozni a Moszkva elleni nyugati szankciók kampányához, Kína után a második legnagyobb amerikai kettős felhasználású áruk oroszországi beszállítója.

Törökországnak „segítenie kell” Washingtonnak megállítani az amerikai technológia Moszkvába áramlását – mondta a lapnak nyilatkozva Matthew Axelrod, a minisztérium Ipari és Biztonsági Hivatalának exportérvényesítésért felelős helyettes államtitkára.

„Haladást kell látnunk, méghozzá gyorsan, a török hatóságok és az ipar részéről, különben nem lesz más választásunk, mint következményekkel sújtani azokat, akik kijátsszák az exportellenőrzésünket” – figyelmeztetett.

Egy kereskedelmi minisztériumi tisztviselő szerint Axelrod a közelmúltban tett ankarai és isztambuli látogatása során azt mondta a török kormány tagjainak, hogy „keményebben kell dolgozniuk” az Oroszországgal folytatott, általa „illegális kereskedelemnek” nevezett tevékenység megfékezésén.

Az exportellenőrzési tisztviselő akkor világossá tette, hogy ez „sürgős probléma”, és felszólította Ankarát, hogy „fogadja el és szerezzen érvényt az Egyesült Államok által ellenőrzött termékek Oroszországba történő átrakodásának tilalmának” – mondta a forrás a lapnak. Axelrod azt is közölte török tisztviselőkkel, hogy Moszkva egyszerűen „megpróbálja kihasználni Törökország kereskedelempolitikáját”, hogy amerikai gyártású termékekhez jusson – írja az Financial Times.

A kereskedelmi minisztérium már 18 török vállalatot tett fel a listájára, mert állítólag kettős felhasználású termékeket szállítanak Oroszországnak. Az amerikai cégeknek mostantól különleges engedélyre van szükségük ahhoz, hogy érzékeny árukat adhassanak el a listán szereplő vállalatoknak. „A jövőben még több ilyenre számíthatnak, hacsak és amíg nem történik előrelépés” – jelentette ki a tisztviselő.

Júniusban Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára azt mondta, hogy Moszkva tudatában van annak a „példátlan nyomásnak”, amelyet az Egyesült Államok és szövetségesei gyakorolnak Törökországra az együttműködése miatt Oroszországgal.

A Nyugat képviselői „elmennek Ankarába, összegyűjtik a tisztviselőket és az üzleti vezetőket, és szemérmetlenül fenyegetik őket… Ez teljesen szégyentelen viselkedés” – mondta.

Peszkov szerint az Oroszország és Törökország közötti kereskedelem folytatódni fog, mivel Recep Tayyip Erdoğan török elnök „meglehetősen meggyőzően” védi országa érdekeit. Moszkva és Ankara „keresi a módját annak, hogyan lehet megkerülni ezt a nyugati nyomást, és mi biztosan megtaláljuk” – ígérte.

Elolvasom a cikket