Az orvos elmagyarázza, mi a teendő a megnagyobbodott nyirokcsomók esetében

A nyirokcsomók megnagyobbodása, a lymphadenopathia gyakori, és az egészséges gyermekek több mint egyharmadánál kimutatható. Az orvos szerint a legtöbb eset jóindulatú és magától elmúlik.

Ráadásul a gyerekeknek általában nagyobbak a nyirokcsomói, mint a felnőtteknek, így könnyebben tapinthatók. Előfordul, hogy a nyak mindkét oldalán, a hónalj alatt és az ágyék elülső részén, ahol a gyermek lába behajlik, akkor is érezhetőek, ha a gyermek jól érzi magát. Ha gyermeke vékony, akkor még az is előfordulhat, hogy látni is tudja őket.

A megnagyobbodott nyirokcsomók gyakran a fertőzés forrásának közelében vannak, így elhelyezkedésük segíthet az ok kiderítésében. Például egy felső légúti fertőzésben szenvedő gyermeknek megnagyobbodott nyirokcsomói lehetnek a nyakán.

Az állkapocs alatti megnagyobbodott nyirokcsomók a fogak vagy a szájban lévő fertőzés jelei lehetnek.

A limfadenopátia az egész testben lévő nyirokcsomókat is érintheti. Gyakori bizonyos vírusos betegségek, például a fertőző mononukleózis, a bárányhimlő vagy a rózsahimlő esetén.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • a nyirokcsomó több mint 2 cm-es megnagyobbodása több napon keresztül, és ennek nincs nyilvánvaló oka, például torokfájás, orrfolyás vagy egyéb fertőzés;
  • megnagyobbodott nyirokcsomók a nyakon és nyelési vagy légzési problémák;
  • fájdalom vagy érzékenység a megduzzadt nyirokcsomók körül;
  • a bőr elszíneződése a megduzzadt nyirokcsomók felett – például bőrpír;
  • duzzadt nyirokcsomók és súlyvesztés, éjszakai izzadás vagy véraláfutások;
  • a nyirokcsomók tartós megnagyobbodása több héten keresztül, és nem zsugorodnak össze.

Dmytro megjegyezte, hogy a kezelés attól függ, hogy mi okozta a duzzadt nyirokcsomókat. Néha csak időre van szükség ahhoz, hogy a nyirokcsomók összezsugorodjanak, mivel a nyirokcsomó-gyulladás hetektől hónapokig is eltarthat.

A szakértő hangsúlyozta, hogy nincs olyan univerzális gyógymód, amelyet a megnagyobbodás okától függetlenül felírnak, és amelytől azt várják, hogy varázsütésre hat a nyirokcsomókra, míg azok maguktól összezsugorodnak.

Elolvasom a cikket