Bobo & Behaja: bemutatkozik a madagaszkári tsapiky

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 19:03

„A tsapiky a legnagyobb afrikai szigetország falusi hagyományainak és a modern afrikai zenének a találkozása” – mondta Maxime Bobo, az együttes francia vezetője a koncert előtt az MTI-nek adott interjúban. A Bobo & Behaja kora délután zenei workshoppal nyitotta fesztiválszereplését a Sziget világzenei helyszínén.

A szaxofonos elmesélte, a 2000-es évek végén dzsesszzenészként Berlinben élt, ahol a free jazz, improvizációs színtéren dolgozott. Itt alapította meg az Electric Vocuhila nevű duót, amely később dzsesszkvartetté bővült.

„Az afrikai zene nagyon régóta nagy hatással van rám, ez érezhető volt a csapat muzsikáján. Már tinédzserként sok tradicionális zenét hallgattam CD-n a világ minden tájáról, de elsősorban az afrikai dallamok és ritmusok fogtak meg. Aztán elutaztam Afrikába, jártam Szenegálban, közelről tanulmányoztam a kongói sébéne zenét, vonzott a városi muzsika, az ünnepségek körítése. A madagaszkári tsapiky-be Julien Mallet híres népzenekutató válogatáslemezén szerettem bele, és a tsapiky-ról írt könyvét is elolvastam. Sokat hallgattam Damily felvételeit is, ő a legismertebb tsapiky zenész Franciaországban” – fejtette ki Maxime Bobo.

A tsapiky a hetvenes évek végén született falusi hagyományok és a modern afrikai zene találkozásából a délnyugati Toliara tartományban. Vezető hangszere az elektromos gitár, esküvők, temetések és egyéb események megünneplésére szervezett szertartások alkalmával játsszák, a zenészek ilyenkor reggeltől hajnalig zenélnek, akár több napon keresztül.

Maxime Bobo 2018-tól rendszeresen járt Madagaszkárba, hogy minél jobban elsajátítsa a tsapiky stílust. Az egyik legjobb tsapiky zenekar gitárosával, Behajával 2022-ben állt össze, hogy az eszeveszett ritmusok, a kacskaringós gitárfutamok a szaxofonnal kiegészülve újfajta megszólalást eredményezzenek. Az Electric Vocuhilával tavaly még Budapesten, az Opus Jazz Clubban is fellépett, de aztán minden erejét az új formációra, a Bobo & Behajára fordította.

A Bobo & Behajában a két névadó mellett a francia Francois Rosenfeld basszusgitározik, Behaja mellett két további madagaszkári, az énekesnő Ekaly, valamint a dobos Gérard Rakotoniaina teszi teljessé a felállást.

„A tsapiky-ban a gitáros nem szólózik improvizálva, mégis ez a hangszer vezeti a dalt az elejétől a végéig. Behaja nagyon sok új gitártechnikát és ritmust hozott a csapatba, a ritmus nagyon fontos ebben a zenében a dob masszív jelenlétével, és a basszusgitár sem pusztán az ismétlődő alapot jelenti. A zenekar szinte nyomokban sem tartalmazza az én dzsesszes múltamat, az egész a tsapiky köré épül, ha úgy tetszik, világzene” – magyarázta Maxime Bobo.

Mint mondta, a tsapiky-t a dél-afrikai, zimbabwei rádiók is rendszeresen játsszák. A Bobo & Behaja idén eddig harminc koncertet adott, a Franciaország és Madagaszkár közötti nagy távolság, az egyeztetések ugyanakkor nem könnyítik meg a dolgukat.

„Csütörtökön még egy másik koncertet is adunk Budapesten, a Magyar Zene Házában lépünk fel. Aztán jövő héten elkezdjük a lemezünk felvételi munkálatait” – tette hozzá végül a francia zenész az MTI-nek.

Elolvasom a cikket