Búcsúzik az öttusalovaglás a versasilles-i kastély kertjében

Kiss László
2024. augusztus 7. szerda. 15:53

Az öttusa 1912 óta szerepel az olimpiák programjában, az ókori játékokon szereplő pentatlon felújítását a francia Pierre de Coubertin, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első elnöke javasolta.

Az összetett sportág alapja: egy katonai futár fontos küldetésre indul, egy levelet kell eljuttatnia a folyó túloldalán elhelyezkedő szövetségeseknek. Lovon indul útnak, de az ellenség felfedezi, ezért karddal majd pisztollyal kell utat vágnia a harcmezőn. A lovát az ellenség kilövi, ezért úszva kel át a folyón, végül futva juttatja el az üzenetet a címzettnek.

Így lett az öt tusa a lovaglás, vívás, lövészet, úszás és futás.

Az elmúlt több mint 110 évben az öttusa lebonyolítása nagyon sokszor változott, például 2009-ben, a sílövészet mintájára, a futást és a lövészetet összevonták egy számba, de az öt sportág eddig maradt, csak a sorrendjük változott a versenyeken.

Császári Attila természetesnek tartja, hogy az öttusa megújítására törekedett a nemzetközi szövetség elnöke, de a megoldás elkeserítette

Császári Attila természetesnek tartja, hogy az öttusa megújítására törekedett a nemzetközi szövetség elnöke, de a megoldás elkeserítette

Fotó: MH/Török Péter

Császári Attila szerint a lovaglás ugyan a sportág leglátványosabb tusája volt, de nagyon drága, irreálissá tehetik a küzdelmet, no meg a nemzetközi szövetség százhuszonnégy tagországa közül már csak mindössze harmincötben van öttusalovaglás. Így aztán hosszú-hosszú vajúdás után a Nemzetközi Öttusa Szövetség úgy döntött, hogy utoljára a párizsi olimpián lesz az öt sportág között a lovaglás is, helyette akadályversenyt rendeznek

A magyar szövetség korábbi elnöke azt mondta, lépni kell az idővel, s még a futball és a vívás is változtatott. A FIFA például bevezette a VAR-t, így most már vissza lehet nézni az akciókat, s bár a labdarúgásban nem egyértelmű a siker. A vívásban viszont az akciók visszanézése során gyakorta kiderül, hogy a zsűrielnök tévedett.

Az idén hetvenedik születésnapját ünnepló Császári már nyugdíjas, a Balatonnál követi a versenyeket, s azt mondja, mindent megnéz, amit csak lehet. Természetesen szurkol a mieinknek, s úgy érzi, összességében hat-hét arany van a magyar csapatban. És nagyon boldog lenne, ha legalább az egyik arany öttusában születne.

Ám lovaglás nélkül más lesz az öttusa. Ha nem is izgalmasabb, de mindenképpen elérhetőbb és olcsóbb. Igaz, sokak szerint a döntéssel egyenesen kitépték a lelkét. Ettől még persze szurkolhatunk, örülhetünk minden magyar sikernek, éremnek, helyezésnek. Meglehet, most Párizsban akár több érmünk is születhet, négy év múlva pedig, amikor a katona már nem lóval menekül az ellenség elől, újabb magyar sikerek jöhetnek.

Bár a sportág mindenképpen veszít romantikus bájából, de hát ez már keményebb kor, nem hagy teret az érzelgősségnek.

Elolvasom a cikket