Egy mindennapi alapanyag segíthet a másnaposságon?

„Ez az ötlet már évek óta létezik, de csak mostanában kezdett népszerűvé válni. Az ötlet lényege, hogy az egészséges, egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj állítólag bevonja a gyomrot. Ez lelassítja az étel továbbhaladását a gyomorból a vékonybélbe, ami késlelteti az alkohol felszívódását.

Emlékeztetőül: az alkoholnak csak 20 százaléka a szívódik fel a gyomorban, a többi része a belekben. Mennyire hatékony ez az életmódtrükk? Ez vitatható. De rosszabbul nem jár, ha iszik.

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a „gyomor bevonásának” fogalma biológiai szempontból nem létezik – nem történik meg. De lehetséges a gyomorürítés lassítása. Ezzel az életmódtrükkel kapcsolatban azonban annyit mondhatunk: nincs valós bizonyíték arra, hogy egy feles olívaolaj valóban megmentene a másnaposságtól. Mindazonáltal nem mondhatjuk, hogy teljesen haszontalan: az olívaolajban rengeteg antioxidáns van.

Mi több, a táplálkozási szakemberek napi 1-4 evőkanál szűz olívaolaj fogyasztását javasolják – ez csökkenti a gyulladást, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és véd a rák ellen. Akkor miért is ne?

Az emberek megint minden erejükkel el akarják kerülni a másnaposságot, és ráugranak arra a gondolatra, hogy a legjobb gyógymód a másnaposságra, ha nem iszunk, vagy ismerjük a mértéket. A könnyű módszereket még mindig nem találták fel” – írja az orvos.

Elolvasom a cikket