Egy táplálkozási szakember elmondja, hogy melyik kenyér egészséges

A szakértő szerint a kenyér kiválasztásakor mindenképpen figyeljünk az összetevőkre.

Elsőként azokat az összetevőket sorolja fel, amelyek a legnagyobb mennyiségben fordulnak elő a termékben. Ezért az összetétel elején teljes kiőrlésű gabonának, lisztnek (teljes kiőrlésű, másodosztályú vagy hántolt) és víznek kell lennie.

Ezután jöhet a só, a különböző magvak és diófélék, valamint a fűszerek.
A természetes kenyérből azonban hiányoznia kell a cukornak, malátának, méznek, melasznak, glükózszirupnak, keményítőnek, növényi olajoknak, margarinnak, emulgeálószereknek, ízfokozóknak és megkérdőjelezhető tartósítószereknek.

A táplálkozási szakértő megjegyezte, hogy minél rövidebb az összetevők listája, annál valószínűbb, hogy a kenyér jó minőségű.

A liszt típusa

Figyeljünk arra is, hogy milyen gabonából vagy lisztből készül a kenyér. Minél durvább a liszt (teljes kiőrlésű, teljes kiőrlésű és másodosztályú), annál több tápanyagot tartalmaz, például rostot, élelmi rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Jó kenyér készülhet korpával is. A szakértő hozzátette, hogy ha a kenyér magas vagy első osztályú lisztet (például búzát) tartalmaz, akkor ezek „üres” szénhidrátok, amelyek nem hasznosak, és nem tartják sokáig jóllakottan a szervezetet. Vitaminokat és ásványi anyagokat is gyakorlatilag nem tartalmaznak.

„Célszerű az élesztőmentes kenyereket előnyben részesíteni, mivel ezek összetétele gyakran természetesebb, mint az élesztőt tartalmazó kenyereké” – áll a jelentésben.

Hogyan tároljuk a kenyeret a konyhában

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a hűtőben való tárolás. Így a kenyérben sokáig nem alakul ki penész, és még egy héttel a gyártás után is fogyasztható lesz. Ennek a módszernek azonban van egy jelentős hátránya is: a kenyér mindig hideg lesz, és magába szívhatja a hűtőszekrényben lévő más termékek szagát.

Egy másik lehetőség a szövetzsák. Ezt vagy megvásárolhatja, vagy elkészítheti saját maga. Fontos, hogy a zsákot szorosan kösse meg, és mérsékelt páratartalmú helyen tárolja, valamint rendszeresen mossa ki a szövetet.
A kenyértartó a legjobb megoldás a pékáruk tárolására. Egy megfelelően kiválasztott kenyértároló nemcsak abban segít, hogy a pékáruk íze hosszabb ideig megmaradjon, hanem szép és stílusos kiegészítő is lehet.

Elolvasom a cikket