Elképesztő meglepetés 1500 méteren: Ingebrigtsen még a dobogóról is lemaradt

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 6:53

A norvég még az utolsó kanyarba érkezve is vezetett, s próbálta kiszorítani a tavaly Budapesten világbajnok brit Josh Kerrt. Eközben az amerikai Cole Hocker a belső íven előbb közelített, majd az utolsó százon előzött, az erejével elkészülő Ingebrigtsen pedig végül a dobogóról is lecsúszott. A hatalmas hajrá végén Hocker diadalmaskodott olimpiai csúccsal, ezzel első érmét nyerte szabadtéri világversenyen. A Tokióban bronzérmes Kerr másodiknak ért célba brit rekorddal, harmadik pedig az egyéni csúcsot futó, szintén amerikai Yared Nuguse lett.

Szintén magas színvonalú versenyt és hatalmas csatát hozott mindkét kedd esti ügyességi szám. Női kalapácsvetésben az első kísérletek során gyakorlatilag körről körre változott az éllovas személye, a végül nyertes kanadai Camryn Rogers – Budapest világbajnoka – a negyedik dobása (75,44 méter) után állt az élre, ötödikre elért 76,97 méteres kísérlete pedig az olimpiai aranyérmet jelentette számára. Másodikként a nigériai születésű, amerikai színekben versenyző Annette Echikunwoke zárt, míg a dobogó harmadik fokára a kínai Csao Csie állhatott fel. A világcsúcstartó, négyszeres világbajnok, elmúlt három olimpián diadalmaskodó lengyel Anita Wlodarczyk negyedik lett.

Férfi távolugrásban a mindössze 19 éves olasz Mattia Furlani elsőre 8,34 méterrel ijesztett rá a címvédő görög Miltiadisz Tentoglura, és másodikra a tavaly vb-ezüstérmes jamaicai Wayne Pinnock is messzire, 8,36 méterre repült. Ebben a sorozatban ugyanakkor az olimpiai- és világbajnok görög 8,48 métert ugrott, aminél jobbat már senki nem tudott, így ebben a számban címvédést láthatott a közönség.

Női 3000 méter akadályfutásban az afrikaiak nem bízták a véletlenre az érmek elosztását, és gyakorlatilag az első méterektől fogva olyan tempót diktáltak, amit rajtuk kívül senki nem bírt. Előbb öt, majd három főre csökkent az élboly, a végén a címvédő, ugandai Peruth Chemutai és a világbajnok, kenyai születésű bahreini Winfred Yavi vívott öldöklő küzdelmet, ami végén utóbbi örülhetett új olimpiai csúccsal. Harmadikként a kenyai Faith Cherotich ért célba.

Eredmények, atlétika:
férfi 1500 m, olimpiai bajnok:
Cole Hocker (Egyesült Államok) 3:27.65 perc
2. Josh Kerr (Nagy-Britannia) 3:27.79
3. Yared Nuguse (Egyesült Államok) 3:27.80

Elolvasom a cikket