Észtországban hazaárulással vádoltak meg egy orosz származású újságírónőt

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 17:21

Az Eneli Laurits főügyész által jegyzett közleményben a döntés indoklásaként azt írták, hogy „Burceva az orosz propaganda érdekeit szolgáló tevékenységet folytatott, észt állampolgárként pedig hazaárulást követett el, amikor az Észt Köztársaság függetlenségét és szuverenitását sértő akciókban vett részt”.

Az észt belbiztonsági szolgálatnak az üggyel kapcsolatos jelentése szerint az „újságírónőnek a Kreml agresszív céljait kiszolgáló tevékenysége sohasem volt független, objektív és semleges, ami kimeríti az államellenes tevékenység fogalmát”.

Az észt hatóságok ezenkívül azt is felróják az újságírónőnek, hogy az Oroszország által annektált Krím félszigeten egy olyan, hibrid konfliktusokat bemutató képzésen is részt vett, amelyet egy kémkedésre szakosodott orosz magánvállalat szervezett, majd a képzést követően társszerzője volt a „Hibrid háború a világ ellen” című könyvnek, ami a hatóságok szerint „barátságtalan lépés volt az Észt Köztársaság ellen”.

Szvetlana Burceva – aki 1994-ben, honosítás révén kapta meg az észt állampolgárságot – 2017 óta publikált rendszeresen azokon az észt internetes portálokon, amelyek a Rosszija Szevodnya nevű orosz médiavállalathoz tartoznak.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője az észt ügyészségi közleményre szerdán úgy reagált, hogy „az észt hatóságok által megfogalmazott nagyon súlyos és mesterségesen felépített vádaskodás egyetlen célja Burceva megbüntetése szakmai tevékenységéért”.

Elolvasom a cikket