Ez a módszer napokig távol tarthatja a szúnyogokat

Az emberi bőrön gyakran előforduló baktérium segítségével készítettek egy olyan új szúnyogriasztót a kutatók, amely sokkal tovább képes távol tartani a vérszívókat, mint a jelenleg kapható termékek, írja a BGR, számol be a 24.hu.

A nőstény szúnyogok rengeteg tényező alapján döntenek arról, kinek a vérét szívják ki. Ezek között van például a testhőmérséklet, a bőrön lévő mikrobák által kibocsátott szagok, vagy éppen a szén-dioxid. Ezeket azonban nem csak a szúnyogok tudják kihasználni, de akár a vérszívók távol tartására is be lehet vetni.

Egy, a bőrbaktériumok által kibocsátott vegyület, a tejsav rendkívül vonzza a vérszívókat. A kutatók azonban felfedezték, hogy ha sikerül elérni, hogy kevesebbet termeljen a bőr ebből, az azt eredményezheti, hogy az adott illető kevésbé lesz vonzó a szúnyogok számára.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a tejsav termelését, a kutatók genetikailag módosították a Staphylococcus epidermidis és a Corynebacterium amycolatum baktériumokat. Az egereken történő tesztelés azt mutatta, hogy akár 11 napon át is éreztethette ez a megoldás a hatását, és a szúnyogok 64,4 százalékkal jobban kerülték az állatokat.

Elolvasom a cikket