Az aszalt szilva segít megőrizni a csontok egészségét, erről egy friss kutatás fedett fel újabb fontos információkat.
A vizsgálatba 235 menopauzán már átesett nőt vontak be. Három csoportra osztották őket:
- az első csoport egyáltalán nem fogyasztott aszalt szilvát;
- a második csoport tagjai naponta 50 gramm, vagyis körülbelül 4-6 darab aszalt szilvát ettek;
- a harmadik csoport résztvevői napi 100 gramm, vagyis nagyjából 10-12 darab aszalt szilvát ettek.
Egy éven keresztül vizsgálták a nőket a kutatók. 6 és 12 hónap elteltével ellenőrizték a sípcsont állapotát, a csontsűrűséget és a csontok szerkezetét. Rájöttek, hogy egyértelmű egészségi előnyökkel jár, ha valaki elfogyaszt naponta 50 gramm aszalt szilvát. Segíthet megőrizni a csontok egészségét, fenntartja azok szilárdságát, így ellensúlyozza a csontritkulás előrehaladását.
Ez a gyümölcs igen gazdag antioxidánsokban, polifenolokban, bórban, káliumban és K-vitaminban is. Alacsony a glikémiás indexe, rosttartalma ugyanakkor igen magas.