Ezért jó, ha a joghurtot egy kanál mézzel dobja fel

Az Illinois-i Egyetem Urbana-Champaign Főiskolájának kutatója munkatársaival bizonyította: a méz támogatja a joghurtban lévő probiotikumokat abban, hogy azok eljuthassanak a bélbe.

Erősíti a probiotikus hatást

„Érdekelt minket a joghurt és a méz kulináris párosítása, amely a mediterrán étrendben gyakori, és az, hogy ez hogyan befolyásolja a gyomor-bélrendszeri mikrobiomot” – avatja be az olvasókat a kutatás hátterébe Hannah Holscher docens.

A görög és más joghurtok egyebek mellett Bifidobacterium animalist is tartalmaznak, amely támogatja az emésztést, de a hangulatra is pozitív hatással lehet.

„A szánkban, gyomrunkban és beleinkben lévő enzimek segítik az emésztést és megkönnyítik a tápanyagok felszívódását, de csökkentik a mikrobák életképességét is. Ez nagyszerű, ha kórokozókról van szó, de nem feltétlenül az, ha hasznos baktériumokról” – mondta Holscher. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a méz segíthet-e a probiotikus baktériumoknak túlélni a bélben.

Négy különböző mézfajta (lucerna, hajdina, lóhere és narancsvirág) hatását vizsgálták szimulált emésztési folyamatokon keresztül. A mikrobákat Petri-csészékben növesztették olyan oldatokkal, amelyek a nyál, a gyomorsav, a bélsav, az epe és az enzimek összetételét utánozták. Az eredmények arra utalnak, hogy a mézet – különösen a lóheremézet – tartalmazó joghurt segíti a probiotikumok túlélését az emésztés bélfázisában.

Elolvasom a cikket