Ezért viselnek az úszók két úszósapkát az olimpián

Ezért viselhetnek két úszósapkát az úszók verseny alatt

1. Aerodinamika és teljesítmény

Az egyik fő ok, amiért az úszók két sapkát viselnek, az aerodinamika, vagyis hogy versenyzők a lehető legkevesebb ellenállással tudjanak mozogni a vízben. Az első sapka gyakran latexből készül, amely szorosan illeszkedik a fejre, minimalizálva a víz ellenállását. A második sapka szilikonból készül, amely simább felületet biztosít. Ez a kombináció segít csökkenteni a turbulenciát és javítja az úszó áramvonalasságát, így növelve a sebességet.

2. Jobb rögzítés

A két fejfedő viselése nemcsak az aerodinamikai előnyök miatt fontos, hanem a rögzítések szempontjából is. Az első réteg latex segít a haj rögzítésében, míg a második réteg szilikon biztosítja, hogy a szemüveg a helyén maradjon.

Az úszószemüveg szorosan illeszkedik a két sapka között, így kisebb az esélye, hogy a verseny során elmozduljon. Tehát ha az úszósapka leesik, akkor ez a módszer azt is biztosítja, hogy legyen alatta legalább egy tartalék anyag. Például a 2012-es londoni játékokon Dana Vollmer amerikai úszónőnek a 100 méteres pillangóúszás döntőjében lecsúszott a külső szilikon sapkája, de szerencsére így is sikerült aranyat nyernie és világrekordot felállítania. A 2012-es verseny után Vollmer felvetette, hogy sapkájának elvesztése mentálisan is lendületet adott neki:

A felső sapka levált – mondta. – Soha nem történt még ilyen velem. Elgondolkodtam rajta, és talán ez terelte el gondolataimat arról, hogy fáj a lábam, vagy ilyesmi.”

Bár végső soron az atlétikai teljesítményről van szó, az úszósapka továbbra is fontos szempont, amikor egy olimpikon az aranyért megy. Az úszóversenyeken ugyanis az apró részletek és a technikai finomságok jelentős különbségeket eredményezhetnek a versenyzők teljesítményében. Mostantól, amikor a következő versenyt nézi, tudni fogja, hogy a két sapka nemcsak „divat”, hanem komoly stratégiai előny is.

Elolvasom a cikket