Geraszimov: Az orosz hadsereg megállította az ukrán betörési kísérletet

A hadsereg megállította az ukrán fegyveres erők előrenyomulását a Kurszki területen – jelentette Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke az elnökkel folytatott megbeszélésen.

„Az államhatárt fedező egységek akcióival, a határőrökkel és az erősítő egységekkel együtt, a rakétacsapatok légi és tüzérségi tűzzel végrehajtott csapásaival megállították az ellenség előrenyomulását mélyen a területre Kurszk irányában” – mondta a hadseregtábornok.

Részleteket is közölt az inváziós kísérletről. Így augusztus 6-án 5 óra 30 perckor az ezer főt számláló ukrán egységek támadásba lendültek, hogy elfoglalják a Kurszki terület Szudzsinszkij járásának egy szakaszát.

Az orosz hadsereg akcióinak eredményeként az ellenség 315 embert, köztük legalább száz halottat és 215 sebesültet, 54 egységnyi páncélozott járművet, köztük hét harckocsit vesztett – jelentette Geraszimov.

„A művelet az ellenség legyőzésével és az államhatár elérésével fejeződik be” – hangsúlyozta a vezérkari főnök.

Az elnökkel folytatott megbeszélésen részt vett Andrej Belousov védelmi miniszter, Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács titkára és Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója.

Geraszimov az egyik műveleti ellenőrzési ponton tartózkodik, videokapcsolaton keresztül beszélt.

Szvetlana Petrenko, az orosz nyomozóhatóság szóvivője szerint az ukrán erők által megkísérelt invázióban több tucat orosz civil, köztük gyerekek, valamint katonák sérültek meg.

Büntetőeljárást indítottak terrortámadás, gyilkosság, illegális fegyver- és lőszerbirtoklás, valamint a rendfenntartók elleni merényletkísérlet cikkelyek alapján.

Alekszej Szmirnov, a régió megbízott kormányzója szerint a hatóságok megszervezték a lakosok elszállítását az ágyúzott területekről, és ideiglenes szálláshelyeket készítettek elő. A nap folyamán több ezer ember hagyta el a támadások és harcok övezetét.

A civil szervek munkáját Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettes koordinálja. Az elnökkel folytatott megbeszélésen elmondta, hogy ma küldik el a régió lakosainak kitelepítésére szánt 1,8 milliárd rubel első részletét. Összesen 2,5 ezer család számára 11 milliárdos igénylést gyűjtöttek össze.

Elolvasom a cikket