Hét kedvelt étel, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát

A legfinomabb rágcsálnivalók általában tele vannak hozzáadott cukorral, telített zsírokkal és sóval, ami megnöveli a kalóriaszámukat. Ez azonban fokozza a zsírraktározást, az inzulinrezisztenciát, az elhízást és a gyulladást, amelyek összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések, köztük a bél- és mellrák fokozott kockázatával – írja az elle.hu.

„Különösen a nem cukros édesítőszerek, az emulgeálószerek és a nitrátok/nitritek bizonyítottan módosítják a bélmikrobiomot, ami szerepet játszhat a bélrák kialakulásában. Az emulgeálószerek, amelyek gyakran megtalálhatók az olyan finomságokban, mint a sütemények és torták, hírhedtek arról, hogy pusztítást végeznek a bélrendszerben” – nyilatkozta egy bél-egészségügyi szakértő.

Dr. Alasdair Scott azt javasolja, hogy bizonyos élelmiszereket cseréljünk egészségesebb alternatívákra. Szerinte a hét olyan élelmiszerfajta, amely a legnagyobb kockázatot jelentheti: a készételek, a chipsek, az alacsony minőségű kolbászok, a csemegehúsok, a fagylalt, a kenyér és a majonéz.

Azok az élelmiszerek, amelyek emulgeálószereket és hozzáadott nitriteket/nitrátokat tartalmaznak, nagy mennyiségben fogyasztva potenciálisan károsíthatják az egészséget.

„Ezek lényegében mosószerek, és azért adják őket az élelmiszerekhez, hogy megakadályozzák a zsír- és vízkomponensek szétválását. Sajnos lebontják a bélfal felszínét borító védő nyálkaréteget is” – mondta dr. Scott.

Elolvasom a cikket