Miért mossuk meg a zöldeket
Még ha a zöldségek tisztának is tűnnek, a felületükön maradhatnak:
– földdarabkák, homok, por;
– műtrágyák, növényvédő szerek maradványai;
– rovarok, csigák, férgek nyomai;
– mikrobák, baktériumok, paraziták petéi.
Mindezek ételmérgezést, gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket és egyéb bajokat okozhatnak. Ezért a zöldeket gondosan meg kell mosni.
Hogyan kell helyesen megmosni a zöldeket
A hatékony tisztítás több szakaszban történik:
Alapos ellenőrzés. Gondosan vizsgáljon meg minden egyes levelet vagy szárat a látható szennyeződések felismerése és eltávolítása érdekében.
Előáztatás. Tegye a zöldfűszereket 10-15 percre hideg vízbe. Ez segít felitatni és kimosni a szennyeződéseket.
Többszöri öblítés. Öblítse le a zöldfűszereket folyó víz alatt, a vizet időnként cserélje. Ismételje meg ezt az eljárást két-három alkalommal.
Fertőtlenítés. A további tisztításhoz használhat speciális eszközöket a zöldségek mosásához, vagy mártogassa azokat néhány percre szódabikarbóna oldatba.
Utolsó öblítés. A végén öblítse le a zöldeket tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a mosószer maradványait.
Áztassa és mossa meg a zöldeket közvetlenül a felhasználás előtt, hogy megőrizze a maximális tápanyagokat.