Hogyan kell megmosni a zöldséget, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat

Miért mossuk meg a zöldeket

Még ha a zöldségek tisztának is tűnnek, a felületükön maradhatnak:

– földdarabkák, homok, por;

– műtrágyák, növényvédő szerek maradványai;

– rovarok, csigák, férgek nyomai;

– mikrobák, baktériumok, paraziták petéi.

Mindezek ételmérgezést, gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket és egyéb bajokat okozhatnak. Ezért a zöldeket gondosan meg kell mosni.

Hogyan kell helyesen megmosni a zöldeket

A hatékony tisztítás több szakaszban történik:

Alapos ellenőrzés. Gondosan vizsgáljon meg minden egyes levelet vagy szárat a látható szennyeződések felismerése és eltávolítása érdekében.

Előáztatás. Tegye a zöldfűszereket 10-15 percre hideg vízbe. Ez segít felitatni és kimosni a szennyeződéseket.

Többszöri öblítés. Öblítse le a zöldfűszereket folyó víz alatt, a vizet időnként cserélje. Ismételje meg ezt az eljárást két-három alkalommal.

Fertőtlenítés. A további tisztításhoz használhat speciális eszközöket a zöldségek mosásához, vagy mártogassa azokat néhány percre szódabikarbóna oldatba.

Utolsó öblítés. A végén öblítse le a zöldeket tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a mosószer maradványait.

Áztassa és mossa meg a zöldeket közvetlenül a felhasználás előtt, hogy megőrizze a maximális tápanyagokat.

Elolvasom a cikket