Iszlám Együttműködés Szervezete: Haníje meggyilkolása előmozdítja a palesztin ügyet

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 21:03

A muszlim többségű népességgel rendelkező országok egyik legnagyobb szervezete külügyminiszteri szintű rendkívüli találkozót tartott a közel-keleti helyzet megvitatására a szaúd-arábiai Dzsiddában. A tanácskozást Irán és Pakisztán kezdeményezésére hívták össze, miután Teherán és térségbeli szövetségesei megtorlást helyeztek kilátásba Haníje megölése miatt.
„Iszmail Haníje sejk meggyilkolása nem hátráltatja, inkább előmozdítja a palesztinok ügyét, és rámutat a palesztin népet megillető igazságosság és emberi jogok égető szükségére (…) Világossá kell tennünk, hogy az ilyen akciók nem elrettentik, hanem inkább megerősítik a békére és igazságosságra törekvők elszántságát” – jelentette ki a találkozót megnyitó beszédében Mamadou Tangara, a szervezet soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Gambia külügyminisztere.

A tárcavezető tartós békét sürgetett a találkozón, egyúttal figyelmeztetett: „a nemzetállamok szuverenitásának és területi integritásának, mint a nemzetközi békét alátámasztó alapelveknek a megsértése destabilizációhoz, konfliktushoz, igazságtalansághoz, emberiesség elleni bűncselekményekhez és szenvedéshez” vezetne.

Tangara szerint ezért a nemzetközi közösségnek össze kell fognia a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek célba juttatása érdekében, valamint olyan fenntartható politikai megoldást kell kidolgoznia, amely elősegíti a békét és a biztonságot a régióban – mondta. Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a Hamász és Izrael között zajló háború folytatása további polarizációhoz vezethet, és megnehezítheti a béketörekvéseket a Közel-Keleten.

Elolvasom a cikket