Nigériában lengyel állampolgárokat vettek őrizetbe

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 19:33

Az abujai lengyel nagykövetség információi szerint az észak-nigériai Kanóban „lengyel egyetemistákat és egy oktatójukat” vették őrizetbe – írta a lengyel külügyi tárca az X-en.

Hozzátették: az őrizetbe vett lengyel állampolgárok megsegítése céljából a konzuli szolgálat tisztázza a történtek pontos körülményeit a helyi hatóságokkal, és kapcsolatban van az érintettek családjaival.

A külügyi közlemény előtt Stanislaw Gulinski nigériai lengyel konzul a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: a lengyeleket két nappal ezelőtt vették őrizetbe Kanóban, ahonnan legutóbbi értesülése szerint Abujába szállították őket repülőgéppel. Gulinski azután nyilatkozott a Reutersnek, hogy több, Abujában akkreditált külföldi diplomatával együtt részt vett a Yusuf Tuggar nigériai külügyminiszterrel rendezett találkozón.

A Reuters szerint összesen hét lengyelt vettek őrizetbe, mert a Nigériában augusztus eleje óta tartó kormányellenes tiltakozások során állítólag orosz zászlókat lengettek.

Andrzej Szejna lengyel külügyminiszter-helyettes szerda délután a PAP hírügynökségnek nyilatkozva cáfolta ezt az információt. Elmondta: afrikanisztika szakos hallgatókról van szó, akik egyszerűen „rosszkor voltak rossz helyen”. Szejna szerint az egyetemistáknál nem voltak zászlók, de feltehetőleg fényképeztek. A csoportot jelenleg egy szállodában tartják fogva, a lengyel konzuli szolgálat igyekszik elérni szabadon bocsátásukat – számolt be a miniszterhelyettes.

A heves nigériai összecsapások során a kormányellenes tüntetők egyebek között a benzinárak csökkentését követelik, illetve kormányzati intézkedéseket sürgetnek az országot sújtó, két évtizede legsúlyosabb gazdasági válság következményeinek enyhítésére. Jogvédő szervezetek szerint az összetűzésekben legkevesebb 21 tüntető vesztette életét.

Elolvasom a cikket