Pénteken kezdődik a 20. Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál Abaligeten

MH/MTI
2024. augusztus 7. szerda. 17:27

A 25 programot felvonultató Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál látogatása az esemény támogatóinak, a fellépő zenészeknek és a szervező, lebonyolító önkénteseknek köszönhetően díjmentes – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Mint a közlemény emlékeztet, a bluegrass egy, az Egyesült Államokban kialakult, akusztikus zenei stílus. Az irányzat elnevezését a (kentucky) bluegrass, azaz a – Magyarországon is őshonos – réti perje vagy kékfű néven ismert növény adta.

A fesztivált szervező Magyar Bluegrass Zenei Egyesület célja, hogy a Magyarországon még mindig kevéssé ismert műfajt egyre jobban megismertesse és megszerettesse a közönséggel. Az első abaligeti rendezvényt 2003-ban tartotta az akkor már két esztendeje létező, eredetileg bajai székhelyű egyesület.

Az idei fesztivál első napján, pénteken az Ireg együttes mellett a helyi „blues-nagyágyú”, Tarnai Balázs nevével fémjelzett Recept Nélkül formáció, az Önként és Dalolva Társulat, valamint a Miskolci Bluegrass Band Family és az idén jubiláló Revival Band lép színpadra. A közönség idén is részt vehet a tavaly sikeresen debütált, autentikus cigány népzenét játszó Lásho Lecsó koncertjén.

Szombaton és vasárnap a rendezvény két, szintén régi visszatérő vendége, a Hungarikum Együttes és a Seamróg Tatai Ír Zenekar ad koncertet. Fellép az abaligeti fiatalokból verbuválódott Pannongrass együttes és szintén hagyományos bluegrasst játszó szlovák LTT bluegrass-zenekar, a Poa Pratensis Bluegrass Band(a), valamint a Walking Grass formáció. Szólóprodukcióval mutatkozik be Forgó Szorina és Orsolya János, a szombati nap zárásaként hallható lesz a Szőke Tamás–Nagy Gergely vegyes váltó.

Vasárnap az est sztárvendége a bluegrass körökben népszerű Straw Catchers (A) lesz, a csapat immár hagyományosan az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jut el a fesztiválra, a külföldi vendégek között lesz még az angol David Fairfax. Fellép a budapesti Roversong duó, valamint Pécs és környékéről érkező M6 Country Band. Idén első alkalommal lép a színpadra a fiatal tehetséges lányzenekar, a Lalaith formáció, és ismét szólókoncertet ad a fesztivál közönségkedvence, Berta Zsolt szépíró-dalszerző.

Nagy múltra tekint vissza a Hungarikum együttes templomi szolgálata vasárnaponként: az idei évben Mátyás Imre plébános celebrálja a szentmisét az abaligeti Bűnbánó Szent Mária Magdolna katolikus templomban délelőtt 11 órától.

A fesztivál megrendezését a kezdetektől fogva Abaliget Község Önkormányzata, valamint az Osztrák Kulturális Fórum támogatja, az önkéntesek és civil adományozók mellett.

A rendezvény egyik különlegessége az esténként, a hivatalos program végeztével kezdődő hagyományos bluegrass jam, amelybe bármilyen akusztikus hangszerrel érkező zenész beszállhat – írták a közleményben.

A fesztivál részletes programja a facebook.com/BluegrassFesztivalAbaliget oldalon, valamint a bluegrass.hu honlapon is megtalálható.

Elolvasom a cikket