Soma-show után Magyarország nyerte a vízilabda-krimit + GALÉRIA

A világbajnok magyar válogatott három győzelemmel és két vereséggel a B csoport harmadik helyén végzett, így három győzelemmel és egy vereséggel a februári világbajnokságon ezüstérmes olasz együttessel mérkőzött. A tavaly világbajnok együttesünk Dohában csak a hetedik helyen végzett.

Már a mérkőzés előtt eldőlt, hogy a párharc győztese a horvát válogatottal mérkőzik az elődöntőben, amely 10–8-ra legyőzte az Európa-bajnok Spanyolországot a negyeddöntőben. A címvédő szerb válogatott pedig elképesztő végjátékban 12–11-re nyert a görög csapat ellen.

Varga Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint: „Végletekig kiélezett mérkőzés lesz. Az lenne a legjobb, ha a javunkra dőlne el.”

Együttesünk kezdett jobban, Manhercz Kriszitán egy távoli bombából szerezte meg a vezetést, majd Varga Dénes remek átadásból már a második gólját ünnepelhette a negyedik percben. Emberelőnyben Velotto szépített, majd ismét Manhercz talált az olaszok kapujába (3–1). Távolról újra Velotto volt eredményes, így az első negyed után egy góllal vezettünk.

A folytatásban a küzdelem dominált, majd Condemit gólja után ütésért kiállították, s maradt a 3–2. Az olaszok jogosan reklamáltak!

A botrányos eset után Manhercz büntetőből növelte az előnyt: 4–2.

A kiállítás miatt emberhátrányban kezdtek az olaszok, de olyan elszántsággal, hogy három perc alatt kiegyenlítettek, sőt, Echenique egy váratlan, távoli lövésével a vezetést is megszerezték (4–5). Sőt, megjött Di Fulvio lövőkedve, de Zalánki is kétszer betalált, ezért csak egygólos volt a hátrányunk az utolsó negyed előtt (6–7).

Echenique lövéseit Vogel nem tudta védeni (6–8), de Fekete Gergő is betalált, sőt Zalánki harmadik góljával kiegyenlítettünk (8–8).

Az izgalmas hajrában Vogel büntetőt védett, majd Manhercz ötödik góljával csapatunk visszaszerezte az előnyt (9–8). Prescuitti azonban kiegyenlített. Az utolsó percben Manhercz lövését védte az olasz kapus, majd Jansik ziccerét is. Így büntetőpárbajban dőlt el a továbbjutás. Vogel Soma három ötméterest is kivédett, együttesünk 3–1-re nyerte a párbajt, s bejutott az elődöntőbe.

A magyar válogatott tagjai a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében játszott Olaszország - Magyarország mérkőzés előtt a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 7-én

A magyar válogatott tagjai a negyeddöntő előtt

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A fordulatos mérkőzés után Varga Zsolt elmondta: „Gratulálok az olaszoknak, mert fantasztikusan játszottak. Sokat készültünk együtt, így jól ismertük az ellenfelet. Jól kezdtünk, de az olaszok fordítani tudtak. A hajrában viszont sikerült kiegyenlíteni, sőt a győzelmet is megszerezhettünk volna. Aztán a büntetőpárharcban Soma extrát nyújtott.”

A meccs hőse, Vogel Soma a rendes játékidőben két, a ráadásban három ötméterest védett. „Az első benyomásom az volt, hogy a mérkőzésen kivédett két büntető elbizonytalanította az olaszokat. Kicsit tartottak tőlem. Örült mérkőzés volt, játékostársaim minden beleadtak, ezért sikerült győzni.”

Elolvasom a cikket