Tehén, autó, ingyenes nyaralás. Furcsa jutalmak az olimpiai érmeseknek

Dél-Korea: az olimpián érmet szerző férfiak Dél-Koreában felmentést kapnak a kötelező, 18 hónapos katonai szolgálat alól, amit 28 éves korig teljesíteniük kellene. Az Ázsiai Játékokon szerzett aranyéremért ugyanez jár. A tokiói olimpián aranyérmet szerző íjászok autót kaptak a csapatot szponzoráló Hyundaitól.

Lengyelország: az aranyérmes sportolók 63 ezer dollárnak megfelelő pénzösszeget kapnak, valamint kétszobás lakást, gyémántot, festményt és üdülési utalványt is. Az ezüst- és bronzéremért pénzjutalom és különféle ajándékok járnak.

Indonézia: a tokiói játékokon egy indonéz páros nyerte meg az aranyérmet tollaslabdában, nekik új házakat ígértek és ingyenes húsgombócot. Az egyiküknek, Apriyani Rahayunak a szülővárosának kerületi vezetője öt tehenet, telket és házat is ígért. Egy állami vállalat pedig három kiló arannyal jutalmazta őket. A turisztikai miniszter pedig elmondta, hogy a páros az ország öt legjelentősebb turisztikai helyén ingyenesen nyaralhat.

Jordánia: a riói olimpián Ahmad Abu Gaush megszerezte Jordánia első aranyérmét tekvondóban, amiért az olimpiai bizottságtól kapott 140 ezer dollárt. Helyi cégektől kapott ajándékba autót és luxusórát is, a jordán király pedig kitüntette.

Fülöp-szigetek: Tokióban nyerte meg az ország első aranyérmét a súlyemelő Hidlyn Diaz, aki cserébe két ingatlant kapott, valamint a helyi hadseregben törzsőrmesterré léptették elő.

Irak: az iraki focisták mindegyike 7200 dollárt és egy telket kapott azért, hogy kijutottak az olimpiára. A súlyemelő Ali Ammar Yasser autót és telket kapott, amiért kijutott a játékokra, és további egymillió dollárt ígértek neki, ha érmet nyer.

Malajzia: az első sportoló, aki aranyérmet nyert az országnak Párizsban, annak az egyik ételkiszállító cég ingyenes rendelést ígért egy éven keresztül. Az egyik ingatlanfejlesztő luxuslakást és egy autót ajánlott fel.

India: az előző olimpián gerelyhajításban aranyérmet nyerő Neeraj Choprának az egyik légitársaság ingyen utazást ígért egy évre, egy üzletember pedig egy autót ajánlott fel. Ahogy azt korábban megírtuk, a párizsi olimpiáról az egyik birkózójukat kizárták.

Hongkong: a helyi kormány a Párizsban aranyérmet nyerő vívóknak életük végéig szóló ingyenes jegyet adott a hongkongi metróra, és ugyanezt ígérték a többi érmesnek is. A Hong Kong Jockey Club az aranyérmeseknek 770 ezer dollárnyi pénzjutalmat fizet.

Az egyik légitársaság felajánlotta az érmeseknek, hogy ingyen utazhatnak egy évig a business classon – írja a France24.com.

Elolvasom a cikket