Tíz betegség, amit a karunk jelezhet

A karunk produkálta tünetekből akár általános egészségi állapotunkra is lehet következtetni – derült ki egy kínai tanulmányból. A kutatók bizonyították, hogy akiknek a karjában például nagy mennyiségű testzsír raktározódik, azoknál nagyobb az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázata. Rájöttek arra is, hogy a nagyobb izomerővel rendelkező embereknél kisebb valószínűséggel alakulnak ki ezek a betegségek, mint a gyengébb izomzatúaknál.

Betegségek, amelyekről a karunk árulkodik

  1. Övsömör: még a kiütések megjelenése előtt bizsergés, fájdalom tapasztalható a karokban, de akár a test más részein is.
  2. Tüdőrák: a tartós, éjszaka rosszabbodó, karban és a vállban jelentkező fájdalom akár daganatos betegség előjele is lehet.
  3. Lewy-testes demencia: a memóriavesztés mellett ez a betegség a végtagokban is okozhat tüneteket. A karok mozgatását is lassíthatja, merevvé teheti, de remegést is előidézhet. Ezek a tünetek jelentkezhetnek csak az egyik oldalon is.
  4. Parkinson-kór: ezen neurológiai betegség esetén nem folyamatosan, hanem kisebb megszakításokkal mozognak a karok. Ez érintheti az egyik vagy akár mindkettő kart is, amelyekben emellett merevség és remegés is jelentkezhet, továbbá a fogóerő is csökkenhet. Sokan azt veszik észre először, hogy nem tudnak ugyanúgy megtartani egy bögrét, mint azelőtt.
  5. Infarktus: a bal karban, de akár mindkettőben jelentkező nyomás vagy kellemetlen érzés is lehet a szívroham tünete.
  6. Vakbélgyulladás: az alhasi mellett kar- és vállfájdalom is jelezheti, különösen a test jobb oldalán.
  7. Méhen kívüli terhesség: a hasi mellett akár vállfájdalommal is járhat, ennek pontos okát azonban egyelőre az orvosok sem tudják.
  8. Alagút szindróma: akkor jelentkezik, amikor a csuklóban lévő középső ideg valami miatt összenyomódik. Ezt okozhatja törés, ficam, de egy terhesség, vagy akár a menopauza. Emellett bizonyos pajzsmirigyproblémák, sőt a cukorbetegség is kiválthatja. Ilyenkor az ujjak, a kezek vagy karok erős fájdalma jelentkezik, de zsibbadás, bizsergés vagy tűszúrás-érzés is előfordulhat.
  9. Teniszkönyök: erősebb fizikai igénybevétel után a könyöktájék és a felkarcsont külső alsó része begyulladhat, amit erős fájdalom kísér. Gyakorlatilag bárkinél kialakulhat, akinek a könyöke túlzottan igénybe van véve.
  10. Fibromyalgia: az érintettek gyakran számolnak be olyan érzésről, mintha a karjuk megduzzadt volna annak ellenére, hogy nincs látható duzzanat rajta.

Elolvasom a cikket