A derékfájdalmat befolyásoló tényezők

Magyar Tibor
2024. augusztus 9. péntek. 7:37

A derékfájdalom gyakran előforduló tünet a fiatal felnőttek, a közép- és az időskorúak körében. Hátterében különféle sérülések, állapotok és betegségek állhatnak – leggyakrabban a hátizmok vagy inak sérülése –, de okozhatja ízületi gyulladás (arthritis), illetve strukturális eredetű problémák (strukturális betegségek, porckorongsérülések) is.

A fájdalom lehet enyhe vagy akár egészen súlyos, az utóbbi esetében a mindennapos tevékenységeket – például a sétálást, alvást, munkavégzést – is megnehezítheti. Fájdalomcsillapítók, gyógytorna és pihenés segíthet a panaszok enyhítésében, illetve néhány esetben szteroid injekció és egyéb manuálterápiák (csontkovács vagy kiropraktőr) csökkenthetik a panaszokat. Ritkán sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb ok, amellyel az emberek orvoshoz fordulnak: ötből négy embert érint élete során a probléma. A derékfájdalom tünetei kialakulhatnak hirtelen vagy fokozatosan, megjelenése néha konkrét mozdulathoz köthető (például emelés, lehajolás), máskor észre sem veszi az érintett, hogy mi okozta. A fájdalom lehet éles vagy tompa, illetve a fenék és a hátsó comb irányába sugárzó („isiász”). A fájdalom gyakran erősödik egyes pozíciókban (például hajolás), fekvő pozícióban pedig javul.

Sokan élnek krónikus derékfájdalommal – definíció szerint ez azt jelenti, hogy hetek alatt sem enyhülnek a fájdalmas panaszok. Az idősebb, degeneratív eredetű derékfájdalommal élő emberek esetén a panaszok az idő előrehaladtával általában fokozódnak.

A derékfájdalom ágynyugalom és fájdalomcsillapítók hatására általában javul – ha mégsem észlel javulást, akkor súlyosabb betegség állhat a panasz hátterében.

Különféle sérülések, állapotok és betegségek vezethetnek derékfájdalom kialakulásához, például húzódások és rándulások; törések, porckorong betegségek; strukturális problémák; ízületi gyulladások; spondylolisthesis (a gerincoszlop csigolyáinak elcsúszása, kimozdulása a helyükről).

A derékfájdalom kialakulására számos kockázati tényező hajlamosíthat. Ilyen például az életkor, harmincéves kor fölött gyakoribb. A porckorongok (puha, rugalmas szövet, mely a gerincoszlopot alkotó csigolyák között „párnázóelem” funkciót lát el) az életkor előrehaladtával kopnak, melynek következtében fájdalom és izomfeszesség alakulhat ki. A túlsúlyos emberek nagy mennyiségű, extra súlyt cipelnek, ami fokozott megterhelésnek teszi ki a porckorongokat és az ízületeket. A gyenge hasizmok nem nyújtanak megfelelő tartó- és támasztóerőt a gerincoszlopnak, ami húzódásokat és rándulásokat eredményezhet. A dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó és ülő életmódot folytatók esetében is gyakrabban jelentkezik deréktáji panasz. A nagy súlyok emelésével és sok hajolgatással járó munkák és tevékenységek növelhetik a deréktáji fájdalom kialakulásának kockázatát. A gerincoszlop szerkezeti rendellenességeiből fakadóan, például gerincferdülés miatt is eredhet derékfájdalom. A családi anamnézisükben degeneratív ízületi gyulladással, bizonyos típusú daganatos- vagy más betegségekkel rendelkezőknél is nagyobb a kockázata a derékfájdalom megjelenésének. De a depresszió és a szorongás is okozhat derékfájást.

A derékfájdalomra kitűnő orvosság lehet az ágynyugalom, a jegelés vagy a vény nélkül kapható nem-szteroid, gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Néhány nap pihenés után visszatérhet a normál aktivitásához, mivel a testmozgás fokozza az adott terület véráramlását és így elősegíti a gyógyulást.

Egyéb gyógymódok is segíthetnek, melyek alkalmazása a derékfájdalom okától függ. Ilyenek lehetnek az izomlazító gyógyszerek; a gyógytorna, a manuálterápia: izomlazító kezelések, csontkovács, kiropraktőr; az injekciós kezelések: a szteroidos injekciók csökkentik a gyulladást és a fájdalmat vagy a sebészeti beavatkozások – ma már minimálinvazív beavatkozások is elérhetők.

A betegségből vagy strukturális eltérésből eredő deréktáji fájdalmat nem lehet megelőzni, a sérülések azonban elkerülhetők.

Elolvasom a cikket