A jégkrém egészségügyi előnyeit és ártalmait azonosították

Egy minőségi desszert jó forrása lehet az alapvető tápanyagoknak, köztük a kalciumnak és a foszfornak, amelyek szükségesek az egészséges csontokhoz és fogakhoz. A finomság olyan vitaminokat is tartalmaz, mint az A-, D- és B12-vitaminok, amelyek a látástól és az immunrendszer egészségétől kezdve az energia-anyagcseréig számos testfunkciót támogatnak.

A természetes fagylalt előnyei:
– A fehérjék az építőelemek – segítenek az izmok egészségének megőrzésében, a szövetek javításában és felépítésében;
– a többszörösen telítetlen zsírsavak kedveznek a szív- és érrendszernek;
– cukortartalmának köszönhetően a fagylalt gyors energialöketet biztosíthat: ez hasznos intenzív fizikai aktivitás után, vagy amikor gyors energiaforrásra van szükség;
– a vitaminok és ásványi anyagok, például a D-vitamin, a kalcium és a vas szerepet játszanak az immunitásban, a csontok egészségében;
– bizonyos finomságok, különösen a probiotikumokkal dúsítottak, segítik a bélrendszer egészségének fenntartását és javítják az emésztést. Ezek gyakran megtalálhatók a joghurtalapú fagylaltokban;
– a desszertek fogyasztása endorfinok, a szervezet természetes jó közérzet-hormonjainak felszabadulását váltja ki, amelyek javíthatják a hangulatot, és örömöt és ellazulást okozhatnak.

Mindezen jótékony tulajdonságok ellenére nem szabad megfeledkezni a fagylalt lehetséges mellékhatásairól sem.

A hideg desszert például sok kalóriát, cukrot és zsírt tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

A magas cukortartalom miatt a finomság gyakori fogyasztása a vércukorszint emelkedéséhez vezet, ami idővel növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A fagylaltban lévő cukor a fogakra is káros.

A laktózérzékenyeknél a desszert emésztési panaszokat okozhat, beleértve a hasi puffadást, gázokat és hasmenést.

A magas telített zsírtartalom a vérben a „rossz” LDL-koleszterin magasabb szintjéhez vezet. Ez viszont növeli a szívbetegségek kockázatát.

Ezenkívül a rendszeres fagylaltfogyasztás hozzájárulhat az olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a metabolikus szindróma, az elhízás és a nem alkoholos zsírmájbetegség.

Elolvasom a cikket