A párizsi olimpiai játékokra nemcsak a sportolók fényes győzelmei miatt fognak emlékezni a nézők

A dél-koreai dzsúdócsapat edzői stábjának egy szokatlan döntése vezetett a játékok egyik fő mémjének megjelenéséhez. A csapat 1/4-es döntőjében a koreaiak a 83 kilogrammos Lee Yong-hwant indították a 145 kilogrammos francia Teddy Riner ellen. Az ázsiai sportoló ráadásul 30 centiméterrel alacsonyabb volt ellenfelénél.

A szenzáció ennek ellenére elmaradt. Riner 90 másodpercig „megfélemlítette” apró termetű ellenfelét, és 10:0 arányú, feltétel nélküli győzelmet aratott. A küzdelemről készült fotók kavarogtak a világhálón. Később a franciák a csapat vegyes döntőbe jutottak és nyertek. Riner számára ez az aranyérem volt a második a játékokon. Összesen öt győzelme van az olimpiákon – ez abszolút rekord a dzsúdóban.

A francia Teddy Riner (fehér) és a dél-koreai Min-jong Kim versenyez a 2024-es párizsi Judo Grand Slam férfi +100 kg-os versenyen.

A francia Teddy Riner (fehér) és a dél-koreai Min-jong Kim versenyez a 2024-es párizsi Judo Grand Slam férfi +100 kg-os versenyen

Fotó: NorthFoto

A sportoló aki az utcán aludt

Sok sportoló panaszkodott az olimpiai faluban uralkodó életkörülményekre. Egyikük az olasz úszó, Thomas Ceccon, aki 100 méter háton aranyérmet nyert. A La Repubblicának adott augusztus 2-i interjújában azt mondta, hogy a játékok szervezése rossz volt.

„A faluban nincs légkondicionálás, elviselhetetlenül meleg van, rosszul táplálkoznak. Sokan elköltöztek emiatt. Először esik az eső, aztán meleg van, nem tudunk eleget aludni. A medence vize lassú. Az ember belefárad az egészbe, nem múlik el” – mondta a sportoló.

Néhány nappal az interjú után Chekkon extrém intézkedésekhez folyamodott. Hussein Alireza szaúdi evezős lefotózta az olaszt, amint az olimpiai falun belüli parkban egy pad alatt alszik a fűben, és a képet közzétette a közösségi médiában. „Ma pihenj, holnap győzz” – írta alá a fotót a sportoló.

Akik a Szajna vizét itták

Claire Michel belga sportolót a triatlonverseny után kórházba szállították. A verseny vizes részét a Szajnán rendezték. A Het Nieuwsblad szerint Michel több napig rosszul érezte magát, és kórházba került. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a lány az E. coli-baktériummal fertőződött meg. Ez gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat. A belga lány a 38. helyen végzett az egyéni versenyben. A belga csapat a sportoló betegsége miatt kénytelen volt visszalépni a váltótól.

Ugyanezen okból Adrien Briffod és Simon Westermann svájci triatlonisták sem vettek részt a versenyen. A Svájci Olimpiai Bizottság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint Briffod volt az első, aki megbetegedett, őt Westermann helyettesítette. Az orvosok megállapították, hogy bélfertőzése van.

A férfi és női triatlonversenyeket ugyanazon a napon, július 31-én rendezték. Ezt megelőzően a sportolók edzéseit a Szajna rossz vízminősége miatt törölték. Több sportoló az úszás után hányt.

Franciaország, Párizs: olimpia, Párizs 2024, a triatlon előtt, kilátás a Szajnára.

Kilátás a Szajnára a triatlon versenyek előtt

Fotó: NorthFoto

A lövész mémhőssé válik

Az olimpia másik sztárja a török Yusuf Dikeç volt, aki a 10 méteres légpisztoly vegyespárosok versenyében indult Shevval Tarhan oldalán. A duó ezüstérmet szerzett. A török ezzel a sportág számára extravagáns megjelenésével vált híressé. A lövész nem volt hajlandó zajszűrő fejhallgatót viselni, speciális szemüveg helyett közönséges szemüveget viselt, és a másik kezét a zsebében tartotta.

Az 51 éves Dikech számára a párizsi olimpia nem az első a pályafutásában. Még 2008-ban, Pekingben debütált a játékokon. A sportlövő két világbajnoki aranyat tudhat magáénak.

Yusuf Dikeç a 10 méteres légpisztoly vegyespárosok versenyében indult Shevval Tarhan oldalán

Yusuf Dikeç a 10 méteres légpisztoly vegyespárosok versenyében indult Shevval Tarhan oldalán

Fotó: Anadolu via AFP/Turkish Youth and Sports Ministr

A kerékpáros, aki nekirohant egy kocsmának

Egy 273 kilométeres országúti csoportos kerékpárverseny Párizs utcáin. A sportolóknak több mint hat órára volt szükségük a verseny teljesítéséhez. A német Nils Politt nem tudott magas eredményt felmutatni, a 70. helyet szerezte meg, de a rajongók sokáig emlékeznek rá.

A versenyző a pálya közepén leszállt a kerékpárjáról, leküzdötte a korlátokat, és nekiment a pálya mentén lévő egyik korlátnak. Miután elment a mosdóba, Politt a nézők tapsa közepette visszatért a kerékpárjához, és folytatta a versenyt.

Nils Politt a verseny előtt

Nils Politt a verseny előtt

Fotó: NorthFoto

Szörfös lebeg a levegőben

A brazil szörfös, Gabriel Medina felvétele az olimpiák történetének egyik legjobb felvétele lett. A háromszoros világbajnokot egy fotós örökítette meg, amint magasan a levegőben lebeg a víz felett, kinyújtott karral. Abban a pillanatban a brazil a selejtezőben felállított olimpiai rekordját (9,90 pont) ünnepelte.

„Gabriel Medina és az anyatermészet egyesítette erőit, hogy megalkossák az „olimpia fényképét” – áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közleményében.

A brazil Gabriel Medina készül a 2024-es nyári olimpiai játékok szörfversenyének második fordulóján

A brazil Gabriel Medina a 2024-es nyári olimpiai játékok szörfversenyének második fordulóján

Fotó: NorthFoto

Milyen más felvételek váltak mémekké a párizsi játékokon

Egy másik látványos lövést a japán triatlonista, Yoshiaki Oiwa készített. Ő és csapattársai bronzérmet szereztek a csapatversenyben, ami 92 év óta Japán első lovas érme volt. Oiwa ezután szelfit készített a díjjal és a lovával, ami vírusként terjedt a világhálón. Az MGH Grafton Street becenévre hallgató mén nem először versenyez a játékokon. Oyiwa csak idén vásárolta őt. A 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián a ló segített a francia csapatnak megnyerni a csapattriatlont.

Több látványos felvétel is készült a spanyol és az egyiptomi strandröplabda-mérkőzésén. Előbbiek klasszikus felsőt és bikinit viseltek, míg az egyiptomiak, Marwa Abdelhady és Doaa Elgobashi hidzsábot, leggingset és hosszú ujjú pulóvert. A kontraszt lenyűgöző volt. A mérkőzés után Abdelhadi arra kérte a szurkolókat, hogy kölcsönösen tiszteljék egymást.

„Én hidzsábban akarok játszani, ő bikiniben akar játszani. És ez rendben van, akár vetkőzni akar, akár hidzsábot viselni. Csak tiszteljük a különböző kultúrákat és vallásokat. Nem mondom neked, hogy viselj hidzsábot, és te sem mondod nekem, hogy viseljek bikinit” – idézi a CNN az egyiptomi nőt.

Egy férfi élénk színű fürdőnadrágban érkezett a női úszóversenyre

Több úszó is a mostani játékok hőse lett. A verseny egyik főszereplője azonban egy ismeretlen férfi volt, aki élénk színű fürdőnadrágban dolgozott az olimpiai medencében. A női úszások közötti szünetben hirtelen megjelent a sávban, és beugrott a vízbe. Sok néző azt hitte, hogy ez egy tréfa.
A valóság ennél prózaibb volt – a férfi azt a sapkát kereste, amelyet az amerikai Emma Weber az előző úszás során veszített el. A szabályok szerint, ha idegen tárgyak vannak a medencében, a verseny tilos. A férfi könnyedén megbirkózott a feladattal, és győztesen a feje fölé emelte a megtalált sapkát.

A rúdugró a nemi szervével ütötte le a rudat

Mindenki tudja, mi áll egy rossz táncos útjába. A francia Anthony Ammirati 5,70 méteres magasságban a péniszével ütötte le a rudat, így nem sikerült kvalifikálnia magát a döntőbe.
A sportoló később elárulta, hogy nem volt túlságosan feldúlt az eset miatt. Örült, hogy „mosolyt és nevetést váltott ki az emberekből”.

„Ez az első alkalom, hogy stressz nélkül indultam egy versenyen. Mivel teljesen kívülálló voltam, csak egy célom volt: interakcióba lépni a közönséggel. A célt majdnem elértem” – jegyezte meg az ugró.

A francia Anthony Ammirati az atlétika férfi rúdugrás selejtezőjében

A francia Anthony Ammirati az atlétika férfi rúdugrás selejtezőjében

Fotó: AFP/Antonin Thuillier

Elolvasom a cikket