A Semmelweis Egyetem 12 helyet lépett előre

MH/MTI
2024. augusztus 9. péntek. 17:57
Frissítve: 2024. augusztus 9. 18:12

Hozzátették: az egyetem most – a tavalyi kilenchez képest – 14 orvos- és egészségtudományi szakma tekintetében került fel az Egyesült Államok legismertebb felsőoktatásirangsor-készítőjének listájára, és a legtöbb területen a magyarok közül az első helyen áll. Olyan egyetemek előtt van, mint a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS), a stockholmi Karolinska Intézet, a párizsi Sorbonne Egyetem, a londoni King’s College vagy az egyesült államokbeli Boston és Washington Egyetem.

A szakterület indikátorait tekintve a Semmelweis Egyetem különösen jól szerepelt a szakterületi idézettségi arányt tekintve, ahol a nyolcadik legjobb lett a világon; a legjobb húszba tartozik nemzetközi együttműködés terén, a felső 10 százalékba tartozó, legtöbbet idézett közlemények aránya, és a felső 1 százalékba tartozó, magas idézettségű közlemények száma terén is – írták a közleményben.

Idézték Merkely Béla rektort, klinikaigazgatót, aki hangsúlyozta: a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a Semmelweis Egyetem zászlóshajója mind a tudomány, mind pedig a betegellátás tekintetében, saját területén országos, regionális és európai szinten is vezető centrum.

Napjainkban a világon és különösen Kelet-Közép-Európában még mindig a szív- és érrendszeri betegségek okoznak leggyakrabban súlyos megbetegedéseket és halált; Magyarország soros uniós elnöksége idején az egészségügy kiemelt prioritása a szív- és érrendszeri betegségek elleni fellépés és a közös EU-s cselekvési terv kialakítása, mivel Magyarország elkötelezett a kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzése és hatékony kezelése mellett – emelte ki a rektor. Hozzátette: a friss rangsor szerint a tudományos publikációk számában és ezek idézettségében is sikerült még tovább lépni.

Úgy fogalmazott: büszke rá, hogy betegeik olyan ellátásban részesülhetnek, mint bármelyik vezető európai vagy amerikai szív- és érgyógyászati centrumban; a legújabb eljárások, gyógyszeres és eszközös kezelések bevezetésére a világon elsők között kerül sor. Az elmúlt években számos fejlesztés folyt a klinikán, a jelenleg folyamatban lévő Városmajor 70 projekt keretében pedig egy új, hétszintes épülettel is bővül az intézmény, a fejlesztés célja egyebek mellett, hogy Európa legnagyobb szívtranszplantációs centrumává váljon a klinika, amely a szív- és tüdőtranszplantációkról adatokat közlő centrumok számait nyilvántartó nemzetközi szervezet, az IHSLT (International Society for Heart and Lung Transplantation) adatai szerint jelenleg is a világ első 10 szívtranszplantációs centruma közé tartozik.

A transzplantációs és egyéb beavatkozások mellett a klinikán folytatott tudományos, illetve az egyedi műtéti megoldásokra kiterjedő kutatások, 3D-kutatások, a biobank és a sejt-, őssejt- és állatkísérletes kutatások is hozzájárulhatnak a kardiológiai rangsorban elfoglalt helyezéshez – tette hozzá Merkely Béla.

Hartyánszky István, a szívsebészeti profil vezetője közölte, hogy a Covid-pandémia után a transzplantációk száma újra növekedésnek indult, és az első félévi adatok alapján már idén elérhetik a Covid-időszak előtti, évi ötven átültetést. Az egyetem kelet-közép-európai vezető szerepéből, elismertségéből fakadó előnyöket a térség más országai is kamatoztathatják. Egyebek mellett a szerb szívátültetési program fejlesztése is a transzplantációk, valamint a szívsebészet terén nemzetközi súlyú városmajori klinika és a belgrádi és újvidéki szívcentrum együttműködési megállapodásán alapul – tette hozzá.

Kitértek arra is, hogy szintén előrelépett az egyetem biológia és biokémia, a klinikai orvostudomány és a farmakológia és toxikológia terén, és ismét ott van a legjobbak között a sejtbiológia, az endokrinológia és metabolizmus, a gasztroenterológia és hepatológia, a molekuláris biológia és genetika, az ideg- és viselkedéstudomány, valamint onkológia terén.

A US News & World Report az Egyesült Államok legrégebbi és legismertebb felsőoktatásirangsor-készítője, legfrissebb nemzetközi felsőoktatási rangsorukban a világ 104 országának 2265 legjobb egyeteme szerepel – írták.

Elolvasom a cikket