A táplálkozási szakértő elmondja, naponta hányszor kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk

Minden ember egyedi, és megvannak a saját preferenciái, életritmusa, eltérő fizikai aktivitása, és végül a saját betegségei, amelyeket figyelembe kell venni.
A rendszeresség és a gyakoriság mellett az egészség szempontjából fontos figyelembe venni a napi energiabevitel eloszlását és az étkezések szinkronizálását a cirkadián ritmusokkal.

„A legújabb prospektív tanulmányok kimutatták, hogy a magas étkezési gyakoriság (napi hat étkezés) jelentősen növeli a betegségek kockázatát az alacsony étkezési gyakorisághoz képest” – áll a jelentésben.
A szakértő szerint a legtöbb embernek három fő tápláló étkezésre van szüksége.
A következő tényezőket kell figyelembe venni:

  • A reggelit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Azoknál, akik reggeliznek, kisebb a súlygyarapodás kockázata azokhoz képest, akik kihagyják. Emellett a teljes értékű reggeli csökkenti a napközbeni túlevés kockázatát, és elkerüli a kaotikus nassolást.
  • minden étkezés tartalmazza a fő makrotápanyagokat: fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és rostokat
  • az étkezések között étkezési szüneteket tartanak, amelyek alatt cukormentes tea vagy kávé és víz fogyasztható.
  • a vacsora lefekvés előtt három-négy órával könnyű legyen, hogy ne befolyásolja negatívan a cirkadián ritmust.

Mit kell figyelembe venni

A táplálkozási szakember megjegyezte, hogy fontos a kalóriák eloszlása a nap folyamán. A magas kalóriatartalmú reggeli étkezés a magas kalóriatartalmú vacsorával szemben befolyásolhatja a fogyást és a ghrelinszintet.
Különösen, ha olyan uzsonnát ad hozzá, amely lehet tápláló, ebben az esetben biztosan nem árt az egészségnek.
Fontos megjegyezni, hogy a nassolnivalók szükségesek lehetnek a következőkhöz

  • akiknek a kórtörténetében gyomor-bélrendszeri betegségek szerepelnek;
  • az étkezési zavarokban szenvedők, és segítenek az éhségérzet ellenőrzésében;
  • azoknak, akiknek nagy kalóriabevitelre van szükségük, és fizikailag nem tudnak enni, és az adagok mérete három étkezésre van elosztva;
  • sportolók;
  • gyermekek, terhes és szoptató nők.

Példák az egészséges snackekre:

  • bogyós gyümölcsök + diófélék + joghurt;
  • zöldségsaláta mozzarellával és kenyérrel;
  • humusz zöldségekkel;
  • teljes kiőrlésű kenyér túrókrémmel, avokádóval és zöldfűszerekkel.

„Nagyszerű dolog akkor enni, amikor éhesnek érezzük magunkat, és abbahagyni, ha jóllaktunk, de manapság, stresszes időszakokban a legtöbb embernek étkezési zavarai vannak, és az érzelmi éhség jelzésére történő evés súlygyarapodáshoz vezethet” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.

Elolvasom a cikket