A tíz legegészségesebb szénhidrát

A szervezetnek ugyanis szüksége van a szénhidrátokra, ugyanis azokból nyeri az energiát, ezek segítenek aktívnak maradni a nap folyamán, sőt hozzájárulnak a szellemi frissesség megőrzéséhez, a koncentráció fenntartásához – írja a mindmegette.hu.

Pedig minden makrotápanyag – azaz a szénhidrát, a zsír és a fehérje – helyes arányú bevitele rendkívül fontos a szervezet számára. Vajon miért? Nos, némelyik diéta hatásos, mások egészségesek, de tarthatatlanok, megint mások pedig kifejezetten egészségtelenek. A végeredmény azonban a legtöbbször ugyanaz: ahogy abbahagyja a fogyókúrát, és visszatér a korábbi étrendjéhez, a leadott kilók sokszorosan jönnek vissza…

Mert bár ezek a diéták különbözők, egyvalami közös bennük: bizonyos ételcsoportokat kizárnak az étrendből. Legyen ez a zsír, a fehérje vagy a szénhidrát – a szigorú tiltás soha nem vezet tartós eredményre. Nemcsak a jojóhatással kell majd megküzdenie, de hosszú távon nem is egészséges, ha bizonyos fontos tápanyagokat teljesen megvon a szervezetétől. A leghatásosabb fogyókúra, ha nem fogyókúrázik, hanem életmódot vált, és csupa-csupa egészséges alapanyaggal táplálja a szervezetét. A megfelelő arányban, a megfelelő mennyiségben.

Lássuk, mire van szüksége

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen részei a zsírok, a szénhidrátok és a fehérjék. A lényeg, hogy a lehető legjobb forrásból szerezzük be ezeket, és most nem a boltokra gondolunk. A szakértők egyik legfontosabb tanácsa, hogy kerüljük a finomított szénhidrátokat, az ultrafeldolgozott élelmiszereket, tehát a kristálycukrot, a fehér kenyeret, a búzalisztből készült cukros pékárukat és a fehér rizst. Helyettük válasszuk az egészségesebb alternatívákat – derül ki a myfooddata.com cikkéből.

A tíz legegészségesebb szénhidrát

  1. édesburgonya;
  2. barna rizs;
  3. tengerészbab;
  4. lencse;
  5. banán;
  6. zabpehely;
  7. tej;
  8. mazsola;
  9. gesztenye;
  10. puffasztott barna rizs.

Mennyi szénhidrátra van szükség naponta?

A szakértők szerint egy egészséges felnőttnek naponta minimum 130 gramm szénhidrátra van szüksége. Ezt árnyalja picit egy másik számítás, amelyben azt javasolják, hogy a testsúly fenntartása, a szervezet megfelelő működése érdekében testsúlykilogrammonként 4 gramm szénhidráttal számoljon mindenki. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós ember napi szénhidrátbevitele 80×4, azaz 320 gramm legyen. Ez alatt fogyás, e fölött hízás történhet.

Elolvasom a cikket