A világ legrégebbi palackba zárt üzenetét egy New Jersey-i strandon találták meg

A felfedezést július 3-án Amy Smyth Murphy tette, aki a Corson’s Inlet State Parkban a parton sétálva vette észre, hogy valami kilóg a homokból. „Azért vettem észre, mert az üveg olyan volt, mint egy nagyon szép kristály” – mondta az ABC7 New Yorknak az üdvözlőkártya-tervező.

Magán az üvegen az áll, hogy „Barr & Brother Philadelphia”, és ugyanennek a cégnek a palackjai egy értékbecslési oldalra kerültek fel, amely még a 20. századforduló előttről származik.
Az üveg dugójának eltávolítása – ezt a folyamatot Smyth Murphy dokumentálta a TikTok-on, ahol frissítéseket is közzétett az üveg eredetével kapcsolatos kutatásairól – olyan papírokat tárt fel, amelyek az üvegben lévő üzenet pontosabb dátumára utalnak, és amelyek rekordot dönthetnek.

A benne lévő kézzel írt üzenet, amelyet egy W.G. & J. Klemm által vezetett lakberendezési cikkekkel foglalkozó cég névjegykártyájának tűnik, így szól: „Yacht Neptune off Atlantic City NJ Aug 6-76”.

Ezekkel az adatokkal a kezünkben a Philadelphia Inquirer archívumában kutatva kiderült, hogy a két testvér, W.G. és J. Klemm által vezetett cég valóban létezett az 1800-as évek végén. Smyth Murphy nyomozása során az újságban egy „Neptune” nevű jachtra is találtak utalást, amelyet 1874-ben épített egy Samuel Gale kapitány a közeli Atlantic Cityből.

Mindezek a nyomok arra engedték következtetni Smyth Murphyt, hogy a feljegyzésben szereplő „Aug 6-76” arra utal, hogy azt 1876. augusztus 6-án írták.

Ezzel ez lenne a valaha talált legrégebbi palackba zárt üzenet, amely tíz évvel veri meg az Ausztráliában felfedezett jelenlegi rekordert.

Mielőtt azonban túlságosan izgatottak lennénk, ez az a fajta dolog, amit általában másoknak kell ellenőrizni, általában a Guinness World Recordsnak. Az NJ.com szerint Smyth Murphy kérelmezte az ellenőrzési folyamat lefolytatását, de ez hónapokig is eltarthat – így még eltart egy darabig, mire biztosat tudunk.

Ami pedig azt illeti, hogy ki írta az üzenetet, talán ez marad a legnehezebben megoldható rejtély.
Smyth Murphy Gale kapitányra vonatkozó kutatásai szerint a Neptune nevű hajója népszerű kedvtelési célú jacht volt, amely rendszeresen szállította az utasokat az Atlantic City Inletbe. Bármelyik utas vagy maga a kapitány dobhatta ki az üveget a fedélzetről.

Elolvasom a cikket