A washingtoni bíróság húsz év börtönre ítélte a 2021. januári zavargások egyik résztvevőjét

MH/ MTI
2024. augusztus 9. péntek. 23:27
Frissítve: 2024. augusztus 9. 23:37

David Nicholas Dempsey a vád szerint zászlórudakkal és egyéb alkalmi fegyverekkel ütlegelt rendőröket, akik egy alagút bejáratát védték a törvényhozási épületnél. A vádirat szerint a férfi egy rendőrt fémrúddal fejen talált, valamint paprikaspray-t, és a törvényhozás épületében zsákmányolt törött bútordarabot használt fegyverként a hatóság emberei ellen. Az ügyészek a feldühödött tömeg egyik leginkább erőszakos tagjaként írták le a kaliforniai férfit, aki 2021 augusztusa óta előzetes letartóztatásban van.

David Nicholas Dempsey idén januárban elismerte bűnösségét két rendbeli, rendőrök elleni erőszak vádjában. A férfinek Kaliforniában betörés, lopás és fizikai erőszak miatt már korábban is volt dolga a hatóságokkal.

A bíró által kiszabott 20 év börtön a 2021. január 6-i büntetőügyek során a második legsúlyosabb büntetés, ennél komolyabban csak a zavargások egyik irányítójának tartott Enrique Tarriót marasztalták el, 22 év börtönnel.

2021. január 6-án százezres tömeg vett részt Donald Trump nagygyűlésén Washingtonban, a tömegből kivált nagyobb csoport a gyűlés után megrohamozta a Capitolium épületét, hogy megpróbálja megakadályozni az elnökválasztás eredményének hivatalos kihirdetésére összegyűlt kongresszusi ülést.

A zavargások nyomán mintegy 1400 büntetőeljárás indult szövetségi bűncselekmény vádjában és már mintegy 900 embert ítéltek, túlnyomórészt börtönre, a néhány napos elzárástól 22 évig terjedő időtartamra.

Elolvasom a cikket