Eddig marad fogyasztható a fagyasztott gyümölcs

Blansírozás: A blansírozás egy rövid hőkezelési eljárás. Lényege, hogy a gyümölcsöket rövid időre forrásban lévő vízbe merítik, majd gyorsan lehűtik azokat jeges vízben. A módszer elsődleges célja, hogy inaktiválja a gyümölcs éréséért és barnulásáért felelős enzimeket. Ezzel az eljárással ráadásul jól megőrizhető a fagyasztás során a gyümölcs színe, íze és állaga is. Blansírozni a keményebb gyümölcsöket – például almát is – érdemes.

Ha azt szeretné, hogy a gyümölcsök ne fagyjanak egymáshoz – mert például egyesével használná fel őket, díszítésként –, akkor használjon a fagyasztáshoz tálcákat. Tegye egy sütőpapírral bélelt tálcára a gyümölcsdarabokat úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és így tegye be fagyasztóba. Amikor már megfagytak a gyümölcsök, nyugodtan átteheti őket egy jól záródó zacskóba vagy dobozba, hogy kisebb helyet foglaljanak.

Tartósítás cukorral: Ha a gyümölcsszemeket a fagyasztás előtt cukorba hempergeti vagy cukorszirupba mártja, sokkal kevésbé fog károsodni a gyümölcs szerkezete az alacsony hőmérséklet miatt. Ennek magyarázata, hogy a cukormolekulák jelenléte miatt csak kisebb jégkristályok tudnak kialakulni a gyümölcsben, így azok kevésbé roncsolják majd szét a gyümölcs sejtjeit.

Ennek köszönhetően felolvasztáskor a gyümölcs kevesebb levet fog ereszteni és az ízek is jobban megőrződnek. Ez a módszer remekül alkalmazható, ha kompótban, desszertekben szeretnénk felhasználni (a gyümölcsöt)” – írták.

Cukormentes megoldások: Alternatív megoldás, ha a gyümölcsöt fagyasztás előtt cukrozatlan gyümölcslébe vagy pektinszirupba forgatja. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, százszázalékos gyümölcslé jó választás, ugyanis nem változtatja meg a gyümölcs színét. A pektinszirup pedig segít abban, hogy a fagyasztott gyümölcsök megőrizzék friss állagukat.

Püréfagyasztás: A friss gyümölcsöt akár pürésítve is lefagyaszthatja. Ehhez a tisztítást követően turmixolja le vagy pépesítse sima állagúra a gyümölcsöt, majd öntse a pürét jól záródó dobozokba vagy jégkockatartókba.

Elolvasom a cikket