Férfi póló elődöntő a félidőben: Magyarország-Horvátország 5-7

Mindkét együttes három győzelemmel és két vereséggel jutott el Párizsban az olimpiai elődöntőbe. A mieink a spanyoloktól és az ausztráloktól, míg déli szomszédaink az olaszoktól és az amerikaiktól kapott ki. Mi rojtosra vertük a pénteken az olimpiai fináléba jutott szerbeket (10-6 ra nyertek USA ellen), a horvátok viszont meglepetésre éppen a negyeddöntőben páholták el a minket magabiztosan legyőző spanyolokat.

Mindebből csak annyi következik, hogy egy olimpián minden megtörténhet. A szerbeket például már elparentálták, amikor az ausziktól öt góllal kikaptak, most viszont mégis páholyból várják a döntőbeli ellenfelüket. A magyar-horváton a sansz mindkét együttes számára ötven-ötven százalék, de az is dönthet, hogy a horvátok klasszis kapusa, Marko Bijac fog-e ki jobb napot, vagy az olaszok ellen négy ötméterest – ebből hármat a büntetőpárbajban – hárító Vogel Soma.

A találkozót a horvátok kezdték jobban, s Jokovic mindjárt az első akcióból egy szédítő góllal ijesztett ránk (0-1), de pillanatok alatt 3-1 lett nekünk: előbb Jansik előnyből pöckölt a kapuba, majd Vámos hatalmas átlövésből akciógólt szerzett, s jött a fiatal Fekete Gergő is (3-1), menetrendszerű találatával. Ekkor a horvátok kerültek előnybe, s Fatovic a balszélről bezúzta a labdát a léc alá (3-2). A negyed végén ismét Fatovic villant, kihasználva védelmünk kihagyását akcióból szerzett gólt (3-3).

A 2. negyedet mi kezdtük jobban, Nagy Ádám büntetőt harcolt ki, amit Vámos ugyan Bijac kapusba püffölt, de a kipattanót Vámos bevágta (4-3). A horvátokon volt a sor, előnybe kerültek, ám Vogel kétszer is bravúrral védett. Kölcsönkenyér visszajár, most a horvátok kaptak büntetőt, s ebből Fatovic már a harmadik gólját szerezte (4-4). Rajtunk volt a sor, Varga Dénes ejtésből juttatta a kapuba a labdát (5-4). Fej-fej mellett haladtak az együttesek, a horvát gólzsák Fatovic már negyedszer talált be félelmetes balkezes lövésével (5-5). A baj nem jár egyedül, Tucak megfejelte ezt (5-6), a horvátok átvették a vezetést., majd Fatovic újabb (ötödik!) góljával már 5-7-re alakult az állás.

Szünet után kihagytunk egy előnyt, de a labda szerencsére maradt nálunk, s Angyal közelről a sarokba lőtt (6-7). Nem sokáig örülhettünk, Bukic szintén fórból betalált (6-8). A horvátok jobban használják ki az emberelőnyöket, egyelőre ezzel vezetnek.

Elolvasom a cikket