Major Veronika: kiváló volt a mentális és szakmai felkészültségem

2024. augusztus 9. péntek. 22:46

A sportpisztolyban dobogós helyet szerző sportolóról Iglódi Endre, a Magyar Olimpiai Akadémia elnöke azt mondta: zalai sporttörténelmet is írt, mert még soha nem volt olyan olimpiai érmes, aki itt született és itteni egyesület – a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub – versenyzőjeként ért el ilyen eredményt. Felidézte, hogy a néhai Csík Ferenc keszthelyi lakosként, de nem helybeli sportolóként nyert egykor olimpiai aranyat.

Manninger Jenő, a város polgármestere közölte: már több javaslat is érkezett, hogy a friss érmes sportlövőt díszpolgári címmel tüntessék ki, az önkormányzat pedig a korábban biztosított lakást várhatóan hosszabb távon is a rendelkezésére bocsátja.

A megjelent családtagok, sportvezetők társaságában Major Veronika megköszönte Keszthely és Gyenesdiás önkormányzatának, hogy hosszú évek óta támogatják a sporttevékenységét. Azon pedig különösen meghatódott, amikor másfél nappal az éremszerzés után Keszthelyre hazaérkezve több mint százan várták a város határát jelző táblánál.

Az olimpiai élményeiről beszámolva azt mondta: már azzal is elégedett volt, hogy az első versenyszámban az alapversenyből rekord pontszámmal jutott tovább, bár a döntőből nyolcadikként kellett távoznia. Úgy érezte, hogy Tokióban szerényebb eredményt ért el, ahhoz képest pedig már ez is nagy előrelépés volt.

Nem visszahúzó erőnek érezte, hogy nyolcadik lett, sokkal inkább előre lendítette a sportpisztoly-versenyre való felkészülésében. Amikor olimpiai rekorddal bejutott a legjobb nyolc közé, nagyon elszánt volt, kitartott a célja mellett, hogy érmet szerezzen. Minden más gondolatot kizárva, erősen összpontosítva sikerült végül elérnie a bronzérmet úgy, hogy magabiztosan várta a szétlövést, amelyben mindig jól szerepel.

Kérdésre válaszolva Major azt is elárulta, kevesen csinálják így, de ő mindig nyitva tartja mindkét szemét célzás közben, takarást és más eszközt sem használ. Erre a nevelőedzője, az eseményen szintén jelen lévő Keczeli Zoltán szoktatta rá, aki hatodik osztályos korától készítette fel az olimpiai bronzérmet szerző sportolót.

Elolvasom a cikket