Meg kell hámozni az uborkát a rák elkerülése érdekében?

A zöldségeket és gyümölcsöket evés előtt meg kell mosni – ezt még a gyerekek is tudják. Van azonban egy olyan verzió, hogy a mosás önmagában nem elég ahhoz, hogy a termék valóban biztonságos legyen.

A kínai Anhui Mezőgazdasági Egyetem szakértői egy rendkívül érzékeny film segítségével végeztek vizsgálatokat. Azt akarták ellenőrizni, hogy az élelmiszerekben nem maradtak-e nyomokban a mezőgazdaságban használt vegyszerek.

Az almával és uborkával végzett tesztek azt mutatták, hogy a termékek mosása nem távolította el a növényvédő szerek nyomait, amelyeket összefüggésbe hoztak a májrákkal.

A kínai tudósok kísérlete

A tanulmány szerzői azt tanácsolják, hogy ne csak megmossák, hanem meg is hámozzák az uborkát és az almát. Véleményük szerint a tisztítás segít csökkenteni a veszélyes növényvédő szerek lenyelésének kockázatát, és a gyümölcsökből a káros vegyületek maximálisan eltávolíthatók.

A kísérlet során a tudósok növényvédő szerekkel permetezték a vizsgált termékeket. Tirámot és karbendazimot használtak.

Ezután a tudósok megmosták a gyümölcsöket, és egy fólia segítségével ellenőrizték a gyümölcsök és zöldségek tisztaságát. Kiderült, hogy még az alapos tisztítás után is maradtak nyomokban növényvédő szerek a héjon, bár jelentéktelen dózisban.

Nem kell félni az uborkától

Azonban még e tesztek eredményei sem jelentik azt, hogy most már teljesen le kellene mondanunk az almáról és az uborkáról. Mindkét növényvédő szert használják a mezőgazdaságban. A szakértők által a megmosott gyümölcsökön és zöldségeken talált dózisok azonban túl alacsonyak voltak ahhoz, hogy valóban jelentős károkat okozzanak – írja a Daily Mail.

Ha ettől jobban érzi magát, levághatja az uborka héját. Amit azonban semmiképpen sem szabad tennie, az az, hogy csökkenti a zöldségek számát az étrendjében. Az előnyök amúgy is meghaladják a lehetséges kockázatokat. A legfontosabb, hogy alaposan mossa meg a gyümölcsöket és a zöldségeket, mielőtt megeszi vagy megfőzi őket.

Elolvasom a cikket