Miért érdemes rendszeresen szilvát fogyasztani?

Szirtes Györgyi
2024. augusztus 9. péntek. 6:02
Frissítve: 2024. augusztus 9. 6:05

Egy közepes méretű friss szilva 104 mg káliumot tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely segít a magas vérnyomás kezelésében és a stroke kockázatának csökkentésében. Ha ez nem lenne elég szívmelengető, az egyes szilvákban található vöröses-kék színű pigment, az úgynevezett antociánok védelmet nyújthatnak a rák ellen, mivel feltakarítják a káros szabad gyököket.

Az aszalt szilva bevált módja annak, hogy segítse a bélműködést, mivel minden egyes szilva egy gramm rostot tartalmaz.

A kanadai dietetikusok szerint a szilva alacsonyan helyezkedik el a glikémiás indexen, ami azt jelenti, hogy fogyasztása segíthet a vércukorszint szabályozásában és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

A Floridai Állami és az Oklahomai Állami Egyetem kutatói 12 hónapon keresztül vizsgálták a posztmenopauzában lévő nők két csoportját csontsűrűség szempontjából. Az egyik csoport napi 100 gramm aszalt szilvát evett, ami körülbelül 10 darab, a másik 100 gramm aszalt almát. Mindkét csoport kalcium- és D-vitamin-kiegészítőket szedett. Az eredmények azt mutatták, hogy az aszalt szilvát fogyasztó csoportnak lényegesen nagyobb volt a csontsűrűsége a gerincben és az alkarokban.

Az agyunk is hálás lesz érte. Napi három-négy antioxidánsban gazdag aszalt szilva elfogyasztása segíthet semlegesíteni a sejtkárosító szabad gyököket, amelyek hatással vannak a memóriára.

Elolvasom a cikket