Miért érezzük a mellkasunkban azt a furcsa érzést amikor megijedünk?

Amikor megijedünk, az érzés, amit érzünk, arra irányul, hogy felkészüljünk a közelgő fenyegetés leküzdésére, és a szívmegállás nem vinne minket messzire, ha egy oroszlán üldözne minket.

Mi történik, amikor megijedünk?

Ha valami megijeszt, akkor aktiválódik az úgynevezett szimpatikus idegrendszer. Ez egy belső eszköz, amely alapvetően a harc vagy menekülés válaszreakcióra készít fel minket bizonyos hormonok felszabadításával és fiziológiai működésünk befolyásolásával.

Az egyik legfontosabb összetevő az adrenalin (adrenalin), amelyet a mellékvesék préselnek ki a vérbe. Ez azonnali reakciót vált ki a szív- és érrendszerből, mivel a szív gyorsabban kezd pumpálni, több vért juttatva a szervekhez és az izmokhoz. Ez azért van így, mert annyi oxigénre van szükségük, amennyit csak lehetséges, ha épp egy ragadozó elől készül elfutni.

Milyen érzéseket vált ki az adrenalin?

Bárki, akinek valaha is használnia kellett EpiPent, elmondhatja, hogy a hirtelen adrenalinlöket nem jó érzés. Stresszhormonként idegesség és szorongás érzését kelti, hasonlóan ahhoz, amit akkor érezhet, ha bungee jumpingra készül.

A remegés, a szapora pulzus és a mellkasi szorítás mind részei a hirtelen adrenalinszint-emelkedés kellemetlen tünetegyüttesének. Ha ehhez hozzáadjuk a fokozott éberséget, hirtelen nagyon is tudatában leszünk a testünkben bekövetkező változásoknak, és ez még inkább érezhetővé válik egy olyan forgatókönyvben, amikor valójában nem vagyunk veszélyben.

Fontos megjegyezni, hogy míg a szimpatikus idegrendszer aktiválódása normális reakció a meglepetésre, bizonyos szívbetegségeket az ijedtség is kiválthat. Aki mellkasi fájdalmat vagy folyamatos kellemetlen érzést tapasztal, forduljon orvosához. Elméletileg ugyanis halálra lehet ijedni.

Elolvasom a cikket