Nyílt zsidógyűlölet az olimpiai játékokon

Durva antiszemita támadásról, egy abszurd összeesküvés-elméletről számolt be a német Welt magazin online kiadása a genetikailag férfi, de a nők mezőnyében versenyző Imane Khelif körüli botrány kapcsán. A portál emlékeztetett: a 25 éves algériai versenyző, olimpiai részvétele ellentmondásos, mert az IBA (Nemzetközi Ökölvívó Szövetség) 2023-ban egy nemi teszt után eltiltotta a női küzdelmektől.

Nem felelt meg a kötelező részvételi feltételeknek, és „versenyelőnyökkel rendelkezik a többi női résztvevővel szemben” – idézték az IBA állásfoglalását. Mint arról a hazai sajtó is beszámolt, Khelif 2022-ben és 2023-ban két különböző laboratórium által elvégzett nemi tesztjéből egyaránt az derült ki, hogy a férfiakra jellemző, xy kromoszómával rendelkezik, azaz genetikailag férfi.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban nem vette figyelembe az IBA tájékoztatását, szerintük az ilyen tesztek „etikátlanok”, a NOB megelégszik azzal, hogy az algériai bokszoló a személyi okmányai szerint nő, illetve maga Khelif is nőnek vallja magát.

A Welt úgy fogalmazott, az algériai sportvezetés hallani sem akar a kritikákról, inkább nem egy zavaros, antiszemita összeesküvés-elméletbe bocsátkozott. Idézték a The Jewish Chronicle portált, amely szerint az Algériai Olimpiai és Sportbizottság igazgatója, Yassine Arab a kedd esti elődöntős küzdelmük előtt kijelentette: „A cionista lobbi meg akarja törni Imane szellemét.”

Az algériai bizottság vezetőjének abszurd vádja úgy hangzik, hogy a Khelif olimpiai részvételével kapcsolatos viták mögött egy zsidó összeesküvés áll, amivel a bokszolót jelentékteleníteni akarják. A Welt úgy véli, ez a koholt, antiszemita vád azt szolgálja, hogy eltereljék a bokszoló olimpiai részvételével kapcsolatos vitát, és a független, komoly tesztre vonatkozó követelést, amivel tisztázhatnák a helyzetet.

Yassine Arab ennél is tovább ment, azt mondta: „ők nem akarják, hogy egy muszlim lány vagy egy arab lány felemelkedjen a női ökölvívás ranglistáján”. Az „ők” alatt Arab nyilvánvalóan a „cionista lobbit” érti – fűzte hozzá a Welt szerzője.

Elolvasom a cikket