Terjed a koronavírus az olimpián

Dr. Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet járványügyi igazgatója az ENSZ keddi sajtótájékoztatóján magyarázta a fertőzöttek számának növekedését. Az elmúlt hónapokban – az évszaktól függetlenül – számos országban megugrott a koronavírusos esetek száma, többek között az olimpián is, ahol legalább 40 sportoló tesztje pozitív lett. Jelenleg nincsenek kötelező Covid–19-intézkedések az olimpián.

Noah Lyles harmadik helyen ért célba a 200 méteres sprintfutáson, és a verseny után összeesett, és több képet is megosztottak arról, hogy a futó kerekesszékben ül. Később csapata megerősítette, hogy már a futás előtt Lyles tesztje pozitív volt koronavírusra.

Válaszul az USOPC és a USATF gyorsan életbe léptetett minden szükséges protokollt, hogy a futó egészségét, a csapatuk jólétét és a többi versenyző biztonságát előtérbe helyezzék:

„Elsődleges kötelezettségünk a Team USA sportolóinak biztonsága, miközben fenntartjuk a versenyzéshez való jogukat.

A pozitív Covid-teszt és egy alapos orvosi vizsgálat után Noah úgy döntött, hogy versenyezni fog, ami az olimpiai felügyeleti szervek is jóváhagytak.” A Team USA közleményében azt írta:

„Nem osztjuk meg nyilvánosan a sportolóink egészségügyi adatait.”

Objektum doboz

Így lehetséges, hogy Lylesen kívül több sportoló is versenyezhetett koronavírus-fertőzéssel. A Team USA szóvivője elmondta, hogy náluk nincs kötelező maszkviselés, sem kötelező tesztelés. A Team USA-n kívül Ausztrália az egyik olyan ország, amely hatalmas küzdelmet folytat az olimpián a koronavírussal:

Megerősítették, hogy 44 ausztrál sportoló és tisztségviselő kapott el valamilyen légúti vagy gyomor-bélrendszeri megbetegedést.

Anna Meares, az ausztrál olimpiai csapat főnöke elmondta, hogy nem változtatnak a protokollokon és a covidot nem kezelik másként, mint más betegségeket, például az influenzát. Németország, Málta és Nagy-Britannia olimpikonjai is között is többen elkapták a koronavírust – írja a The Sun. Korábban arról is írtunk, hogy koronavírusos az olimpia egyik legnagyobb sztárja Adam Peaty.

Elolvasom a cikket