Új pártként folytatják a politizálást

MH/MTI
2024. augusztus 9. péntek. 21:24
Frissítve: 2024. augusztus 9. 21:31

„Folytatjuk az Előre Párt ideológiáját, rám és pártomra az a feladat vár, hogy 2027-ben kormányt alakítsunk a változás nevében” – mondta Nattapong Rungpandzsavut, a párt 37 éves vezetője, aki szoftverfejlesztőként óriási támogatottságot szerzett az Előrének a fiatal és városi szavazókat célzó innovatív kampánystratégiájával.

A szerdán feloszlatott Előre 143 parlamenti képviselője kivétel nélkül csatlakozott az új párthoz. A thaiföldi törvények szerint amennyiben egy képviselő nem áll eltiltás alatt, és 60 napon belül új párthoz csatlakozik, megtarthatja parlamenti mandátumát.

A párt azért kapta a Néppárt nevet, mert „egy olyan Thaiföld megteremtéséért dolgozik, amelyben az abszolút hatalom a nép kezében van” – mondta a szóvivői feladatokat ellátó Parit Vacsariszindu parlamenti képviselő a párt pénteki alakuló ülésén.

A thaiföldi alkotmánybíróság szerdán egyhangúlag szavazta meg és rendelte el az Előre Párt feloszlatását a felségsértési törvény módosítása érdekében indított kampánya miatt, amely a bíróság szerint a királyság megdöntésére irányuló kísérlettel ér fel. A szerdai ítélettel ezenkívül tíz évre eltiltották a politikai tevékenységtől a párt 11 jelenlegi és volt vezető tisztségviselőjét, köztük Pita Limdzsaronratot, aki a párt kormányfőjelöltje volt a tavaly májusi választásokon, valamint Csaitavat Tulatont, a párt főtitkárát is.

A délkelet-ázsiai országban a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van érvényben, amely 15 évi börtönbüntetéssel sújthatja a királyi család legenyhébb bírálatát is, de felségsértésnek számít minden olyan bírálat, amely az uralkodó döntéseit éri. Tehát ezen a címen a mindenkori kormány bírálata is szigorúan büntethető, hiszen a kormány kinevezését is az uralkodó hagyja jóvá. Az elmúlt néhány évben legalább 260 embert vontak felelősségre e törvény alapján.

Elolvasom a cikket