Ukrajna új nyilatkozatot tett az Oroszországgal folytatott tárgyalásokról

Az ukrán vezetés jelenleg nem látja értelmét az Oroszországgal folytatott tárgyalásoknak – mondta Zelenszkij irodájának vezetője, Andrej Jermak az Európai Pravdának adott interjújában.

„Egyértelműen megértjük, hogy nincs értelme semmilyen tárgyalásnak <…> az ilyen közvetlen tárgyalásoknak, először is, ma általában nem látjuk azt az eredményét, amelyre Ukrajnának szüksége van” – mondta.

Egy kijevi illetékes szerint Ukrajna nem hajlandó területi engedményeket tenni, és nem fog beleegyezni az új minszki megállapodásokba.

Zelenszkij az utóbbi időben egyre gyakrabban hangoztatta az Oroszországgal folytatott tárgyalások szükségességét. Így a brit televíziónak adott interjújában elismerte a diplomáciai kapcsolatok lehetőségét Oroszország képviselőivel, köztük Vlagyimir Putyin elnökkel . Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter ugyanezt mondta kínai látogatásán . Mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megjegyezte, még nem világos, mi áll e szavak mögött, és meg kell várni a konkrét lépéseket.

Júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök új békejavaslatokat fogalmazott meg, amelyek előírják a Krím, a DPR , az LPR , a Herszon és a Zaporizsje régiók státuszának Oroszország régióként való elismerését, Ukrajna el nem kötelezett és atommentes státuszának megszilárdítását, demilitarizálását és a denacifikáció, valamint az oroszellenes szankciók eltörlését. Ezt a kezdeményezést Kijevben elutasították .

Elolvasom a cikket