A címét megvédő Garnbret a sportmászás első kétszeres bajnoka

MH/ MTI
2024. augusztus 10. szombat. 14:53
Frissítve: 2024. augusztus 10. 14:54

A sportmászás három éve Tokióban debütált az ötkarikás játékok programján, akkor a három szám – gyorsasági (speed), ügyességi (boulder) és nehézségi (lead) – kombinált eredménye alapján hirdettek olimpiai bajnokot. A francia fővárosban az ügyességi és nehézségi együtt alkot egy éremosztó számot, a már lezajlott gyorsasági számot pedig külön rendezték. A nyolcas finálé nehézségét az adta, hogy amíg a selejtezőben két nap eltéréssel rendezték az ügyességi és nehézségi számot, addig ezúttal egy napon belül kellett teljesíteni ezeket. A négy boulderútvonal tetejének elérése egyenként 25 pontot ért, ezek mindegyikére négy-négy perc állt a rendelkezésre, majd kevesebb mint egy óra szünet után következett a nehézségi mászás, itt köteles biztosítással hat perc és egyetlen kísérlet állt a mászók rendelkezésére a 100 pontot érő csúcsfogás elérésére.

Az ügyességi mászások után a legnagyobb esélyesnek tartott Garnbret állt az élen 84,4 ponttal. A szemmel láthatóan ujjfájdalommal küzdő, címvédő és aktuális világbajnok szlovén klasszis előnye négytized pont volt az ügyességi számban tavaly vb-harmadik amerikai Brooke Raboutou előtt, kettősük mintegy 25 ponttal előzött meg négy, egymáshoz nagyon közeli eredményt elérő mászót.

A nehézségi mászás során az ügyességiben 39 pontot gyűjtő Mori Aj ért legközelebb a csúcsfogáshoz, 96,1 pontot szerzett, ezzel az utolsó előtti pozícióból az élre állt. Nem töltött ott sok időt a 20 esztendős japán versenyző, a 72 pontig jutó Raboutou, majd az osztrák Jessica Pilz is megelőzte, utóbbi az amerikaitól elmaradt az összetett pontszámban. A falnak utolsóként nekivágó Garnbret 84,1 pontig jutott, és előbb a leesés pillanatában bosszankodott, hogy nem érte el a fal tetejét, hogy aztán másodpercekkel később örömkönnyek között ünnepelje, hogy ő lett a sportág első kétszeres ötkarikás bajnoka.

Eredmények, sportmászás:
női összetett, olimpiai bajnok:
——————————-
Janja Garnbret (Szlovénia) 168,5 pont (ügyességi: 84,4/nehézségi: 84,1)
2. Brooke Raboutou (Egyesült Államok) 156,0 (84,0/72,0)
3. Jessica Pilz (Ausztria) 147,4 (59,3/88,1)

Elolvasom a cikket