A cukorbetegség kezelésének és megelőzésének legjobb módja

Zuhra Pavlova endokrinológus a Telegram-csatornáján osztja meg a munka eredményeit.

„Újabb tudományos bizonyítékot mutattunk be az egészséges életmód hasznosságáról a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Finnországban ezer 50-75 év közötti, emelkedett vércukorszintű férfi bevonásával végeztek kísérletet. Közülük több mint 600-an vállalták, hogy jobbra változtatják életmódjukat, a többiek a kontrollcsoportba kerültek.

Az egészséges életmódot folytató csoport résztvevőinek ismételten azt tanácsolták, hogy táplálkozzanak egészségesen és fokozzák a fizikai aktivitást. Jelentősen javították étrendjüket a minőségi zsírok, élelmi rostok, zöldségek és gyümölcsök hozzáadásával. Az alanyok életében több volt a sport is. Ennek eredményeképpen az egészséges csoport önkéntesei közül lényegesen kevesebben lettek 2-es típusú cukorbetegek (a kontrollcsoporthoz képest). A genetikai kockázat nem játszott szerepet.

Ez azt mutatja, hogy még a cukorbetegségre való örökletes hajlam sem jelent 100 százalékos garanciát arra, hogy kialakul a betegség. A legfontosabb a megelőző intézkedések megtétele, amelyek általában pozitív hatással vannak az egészségre, még akkor is, ha már cukorbeteg – mondja Pavlova.

Elolvasom a cikket