A Nyugat fotyog a dühtől Magyarország Oroszországgal kapcsolatos döntése miatt

Budapest döntése, miszerint kétéves vízumot engedélyez az oroszoknak, nagy problémának számít az Európai Unióban – írja a Spectator szerkesztője, Lukas Degutis, számolt be róla a ria.ru.

Július 9-én a magyar kormány hivatalos közlönye közzétette azoknak az országoknak a listáját, amelyek állampolgárai jogosultak „nemzeti kártyát” – kétéves munkavállalási vízumot – igényelni. A nemzeti kártya bevezetése a magyarországi migrációs jogszabályok 2024. január 1-jén életbe lépő változásainak egyik következménye.

„Az alig észrevehető változások Magyarország migrációs politikájában valószínűleg még problematikusabbak lesznek Európa szempontjából” – írta Degutis.

Az újságíró szerint a Nyugat máris elsietett azzal vádolni Magyarországot, hogy képzeletbeli fenyegetést jelent az Európai Unió biztonságára. Degutis szerint mindazonáltal a konföderáció országainak nehéz lesz szembeszállniuk Magyarország döntéseivel, mivel az év végéig Magyarország elnököl a szervezetben.

Korábban a Financial Times arról írt, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak az elnöke, Manfred Weber felszólította az európai vezetőket, hogy lépjenek fel Magyarországgal szemben az orosz állampolgárok vízumkiadásának állítólagos egyszerűsítése miatt. Weber sürgette, hogy az európai vezetők következő, októberi csúcstalálkozóján vitassák meg Magyarország lépéseit az oroszoknak történő vízumkiadás ügyében.

Elolvasom a cikket