A Parkinson-kórral a demencia is együtt jár?

Egy új kutatás szerint azonban a demencia nem elkerülhetetlen a Parkinson-kórban, sőt, a feltételezettnél ritkábban fordul elő.

Ha a demencia mégis bekövetkezik, az jellemzően sokkal később következik be az életben, mint azt korábban feltételezték – derült ki a tanulmányból.

„Ezek az eredmények reménykeltőbb becsléseket adnak a demencia hosszú távú kockázatáról a Parkinson-kóros emberek esetében, ami arra utal, hogy hosszabb idő áll rendelkezésre a kognitív hanyatlás megelőzésére vagy késleltetésére” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Daniel Weintraub, a philadelphiai University of Pennsylvania (UPenn) munkatársa.

Az eredményeket augusztus 7-én tették közzé a Neurology című folyóiratban.

Mint Weintraub a folyóirat sajtóközleményében megjegyezte, „a demencia kialakulásától a Parkinson-kórban szenvedők félnek, és a mozgászavar és a kognitív zavar kombinációja pusztító lehet számukra és szeretteik számára”.

Korábbi tanulmányok szerint a Parkinson-kóros betegek 80%-ánál a Parkinson-kór diagnosztizálásától számított 15-20 éven belül demencia alakulhat ki.

„Bár ezek a tanulmányok fontosak voltak a Parkinson-kór kognitív hanyatlásának kérdésére való rávilágításban, a tanulmányok sok évvel ezelőtt készültek, viszonylag kicsik voltak, és más korlátozásokkal is rendelkeztek, ezért újra akartuk értékelni ezeket az eredményeket” – jegyezte meg Weintraub, az UPenn pszichiátria adjunktusa.

Hogy tisztább képet kapjanak a demencia előfordulásának gyakoriságáról a Parkinson-kóros betegek körében, Weintraub csapata két nagy, prospektív tanulmány adatait elemezte.

Az egyik vizsgálat 417 ember bevonásával nemzetközi volt. A résztvevők átlagosan 62 évesek voltak, a vizsgálatba való belépéskor újonnan diagnosztizálták őket Parkinson-kórral, és a vizsgálat kezdetekor még nem kezdték el a kezelést.

A második tanulmány az UPenn egyetemről származik. Ebben 389, átlagosan 69 éves Parkinson-kóros beteg vett részt. Mindegyiküknél körülbelül hat évvel a vizsgálatba való bekapcsolódásuk előtt diagnosztizálták a betegséget.

A nemzetközi vizsgálatban résztvevőket 10 éven keresztül követték nyomon, és ez idő alatt becslések szerint 9%-uknál alakult ki demencia, jegyezte meg Weintraub csoportja.

A pennsylvaniai vizsgálatban, amelyben a betegek idősebbek voltak, a becslések szerint a betegek 27%-ánál alakult ki demencia a 10 év alatt. A demencia becsült 15 éves kockázata ebben a vizsgálatban 50% volt, és a kockázat 20 év alatt 74%-ra emelkedett, mondták a kutatók.

Elolvasom a cikket